Matricával tájékoztatják Debrecenben a lakókat, hogy külföldi diák érkezett az épületbe

Egyetem

A 2020/2021-es tanévet mintegy 6500-7000 külföldi hallgató kezdi meg, közülünk mintegy 2500-3000 diák augusztus végén, szeptember elején tért vissza, illetve érkezett első alkalommal Debrecenbe. A koronavírus-járvány veszélye miatt az intézmény a kormányzati intézkedéssel összhangban, sok esetben annál nagyobb szigorral ellenőrizte a beutazó hallgatók vírusmentességét.

Már az augusztusban a városba érkező külföldi hallgatóinktól azt kértük, hogy a helyben végzett két negatív PCR-teszt bemutatásáig ne hagyják el a karantént. Az augusztus végén megjelent kormányrendelet pedig rögzíti, hogy csak azok a külföldi hallgatók léphetnek be Magyarország területére, akiknél nem merül fel a fertőzés gyanúja. Ők a belépést követően 14 napra a járványügyi hatóság által kijelölt karanténban vagy hatósági házi karanténba kerülnek. Csak akkor hagyhatják el azt, ha 5 napon belül, legalább 48 óra különbséggel, két alkalommal negatív eredményt mutat az egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő SARS-CoV-2 PCR-teszt. Valamennyi járványügyi megfigyelés alatt álló külföldi hallgató – azok is, akiknek pozitív volt valamelyik tesztjük – a járványügyi hatóság által a járványügyi megfigyelésre alkalmasnak minősített helyen van elszállásolva

– közölte az unideb.hu-val Jenei Attila, a Debreceni Egyetem Nemzetközi Oktatást Koordináló Központjának (NOKK) igazgatója.

Arról is tájékoztatott, hogy az intézmény évek óta biztosít átmeneti szállást a fizetős és a Stipendium Hungaricum-ösztöndíjjal érkező külföldi hallgatóinak. Ehhez az egyetemi kollégiumok maximális kihasználtsága miatt

egy debreceni szálloda vendégektől elzárt szárnyában foglal szobákat.

Ezt a kapacitást növelte meg az intézmény a pandémiás helyzet miatt, ugyanis a szobák alkalmasak a járványügyi megfigyelésre.

Azokat a hallgatókat, akiknél időközben kimutatták a koronavírust, izoláltan, a szükséges járványügyi intézkedések mellett megfelelő egészségügyi ellátásban részesítik, szükség esetén kórházba szállítják.

A NOKK-nál egy speciális, 20 fős csoport foglalkozik a külföldi hallgatók járványhelyzethez kapcsolódó ügyeivel, egy külön matricát is készítettek a járványügyi megfigyelés alatt álló hallgatók számára.

A tájékoztató matricánk célja, hogy a járványügyi megfigyelés alatt lévő külföldi hallgatók megnyugtassák a szomszédaikat, hogy nem betegek, csupán karanténban vannak a járvány terjedésének megelőzése miatt

– jegyezte meg Jenei Attila.

Fotó: unideb.hu