Tízezernél több, nyelvvizsga hiánya miatt beragadt diplomát adott ki a Debreceni Egyetem

Egyetem

Idén áprilisban jelentette be az innovációs és technológiai miniszter, hogy mentesülnek a nyelvvizsga-kötelezettség teljesítése alól azok a hallgatók, akik 2020. augusztus 31-ig sikeres záróvizsgát tesznek.

A Debreceni Egyetem több mint 11 ezer ilyen oklevelet juttat el az egykori hallgatóknak, csaknem 1500 diploma vár még a gazdájára.

A friss diplomásokkal együtt ebben az évben országosan mintegy 100 ezer oklevelet adnak át a hazai egyetemeken, ebből több mint 11 ezret a Debreceni Egyetemen.

Bartha Elek oktatási rektorhelyettes kifejtette: az igénylők többsége már a bolognai rendszer szerint végezte az egyetemet, ők szám szerint több mint nyolcezren vannak, de több ezer az olyan kérelmező, aki még az azt megelőző időszakban tanult a Debreceni Egyetemen.

Az intézmény eddig több mint tízezer oklevelet állított és adott ki, az igénylők mintegy 85 százaléka megkapta a diplomáját. A nyelvvizsga hiányában visszatartott legtöbb diploma a tavaly a Debreceni Egyetem részévé vált Szolnok Campuson van, ahol több mint 2,5 ezret adtak már ki, összességében pedig meghaladta a 3 ezret az ott beragadt oklevelek száma. A Gazdaságtudományi Karon is jóval ezer fölött van ez a szám, akárcsak a Bölcsésztudományi Karon és a Műszaki Karon. Vannak olyan karok is, ahol szinte a nullához közelít a mennyiség, a Fogorvostudományi Karon mindössze egy darab, a Gyógyszerész Karon pedig csak hét ilyen diploma volt, de az AOK-án is csupán ötvenkettő.

Nincs pontos határidő a diplomák kiállítására vonatkozóan, de mivel nagy számban kiadtuk már ezeket, valószínűleg nem tart sokáig a munka. Annál is inkább, mert augusztus 31-ig lejár a mentesség igénybevételéhez szükséges záróvizsgák határideje. A járványhelyzet miatt a kérelmezők többnyire postán kapják meg az okleveleket, de igény szerint van lehetőség a személyes átvételre is. A kormányhatározatot az egyetem pozitívan fogadta, hiszen ez jó a nemzetgazdaságnak, a rendelet megjelenésekor országosan még 75 ezer főről beszéltünk, mostanra pedig már 100 ezernél tartunk. Nyert egy plusz évfolyamot az ország, felkészült szakembereket, akik azért nem kaphatták meg eddig a diplomájukat, mert nem volt nyelvvizsgájuk. Jó az egyetemnek, mert kevesebb a beragadt diploma, és természetesen azoknak is jó, akik éveken át tanultak, megdolgoztak az oklevelükért

– hangsúlyozta az oktatási rektorhelyettes.

Az igényléseket segítette a rövid idő alatt létrehozott, saját fejlesztésű online regisztrációs felület. Vincze Szilvia, a Debreceni Egyetem Webportál-, Alkalmazásfejlesztés és VIR Központjának vezetője elmondta: a rendszer a visszajelzések és a tapasztalatok szerint hatékonyan működött.

A fejlesztéssel szerettünk volna az igényléssel kapcsolatos feladatok összességére választ adni, így funkcionálisan egy összetett alkalmazás jött létre. A rendszer funkciói közül kiemelendő például az időpont foglalási modul, vagy a háttérfolyamatokat támogató megoldások, mint például az időpontfoglalási naptár, vagy a különböző export funkciók, melyek az igénylők számára nem láthatók, de munkatársaink számára az operatív munkát hatékonyan támogató eszközként kerültek implementálásra. A fejlesztéseket a megfelelő jogosultságkezeléssel kellett végezni, hogy az összes kari adminisztrátor a lehető legtöbb információt elérje, de ne férjen hozzá olyanokhoz, melyeket nem kell kezelnie. A használat során még érkeztek igények a rendszer továbbfejlesztésével kapcsolatban, ezek főként jogosultsággal kapcsolatos kérések voltak, vagy éppen a fent említett naptárral kapcsolatban merültek fel olyan igények, hogy egyben is látható legyen, mikor történhet meg a személyes, időzített átvétel. Úgy gondoljuk, hogy a felület beváltotta a hozzáfűzött reményeket, az igénylés során nem értesültünk a hallgatóknál tapasztalható fennakadásról, minden igényt be tudtunk fogadni és a rendszer kiállta az időközbeni módosítások próbáját is. A karok részéről is többnyire pozitív visszajelzések érkeztek –

tájékoztatott Vincze Szilvia.

A szakember kiemelte: néhány esetben további fejlesztéseket is végeztek főként azzal kapcsolatban, hogy a hallgatók egy kisebb része nem jól választotta meg a kart, így az egyes igényléseket a karok között át kellett mozgatni, és ezt dokumentálni is kellett. Ehhez a központban támogató felületet hoztak létre, így automatizálni lehetett az átvezetéseket.

Az igénylésre létrehozott online felületet július 31-én lezárták, ugyanis a kérelmek jelentős részét már befogadta a Debreceni Egyetem. A fennmaradó oklevelekkel kapcsolatos igényléseket a karok Tanulmányi Osztályain keresztül lehet intézni telefonon.

unideb.hu