Közös kutatást végzett a debreceni és a nagyváradi egyetem

Egyetem

Az intézményi együttműködés erősítése a pénzügyi döntéshozatalhoz kapcsolódó számítástechnikai intelligencia kutatása területén. Ez volt a célja annak a projektnek, amelyben a Debreceni Egyetem a Nagyváradi Egyetemmel közösen vett részt. Az eredményeket kedden ismertették.
A Nagyváradi Egyetem (Universitatea din Oradea), mint főpályázó, a Debreceni Egyetemmel, mint partnerintézménnyel pályázott sikeresen az Interreg V-A Románia-Magyarország Programban. A projektben a Debreceni Egyetem részéről a Gazdaságtudományi Kar Számviteli és Pénzügyi Intézete, a Nagyváradi Egyetem részéről pedig a Közgazdaságtudományi Kar Pénzügyi és Számviteli Tanszéke vett részt.

A CIFIDE – „Kutatási tevékenységeken alapuló intézményi együttműködés szakértők képzésével, a vállalatok számítástechnikai intelligencia felhasználásával történő pénzügyi döntéshozatalainak területén” – elnevezésű projekt célja az intézményi együttműködés erősítése a számítógépes intelligenciának a vállalati pénzügyi területen történő alkalmazásának kutatásában és terjesztésében.

– Az üzleti környezetnek új, modern módszerekre van szüksége, hogy a vállalatok megalapozzák a pénzügyi döntéseiket, mind a teljesítmény növelése, mind az erőforrás-hatékony gazdálkodás biztosítása érdekében, hogy minőségi termékeket és szolgáltatásokat nyújtsanak a fogyasztóknak. A cél elérése érdekében, a konzorciumi partnerek intenzív tapasztalatcserével és tudásátadással segítették az intézmények közötti, határon átnyúló együttműködést – hangsúlyozta Fenyves Veronika, a DE GTK Számviteli és Pénzügyi Intézet tanszékvezető egyetemi docense a projekt keddi záró rendezvényén.

A 2018-ban indult projektben tanárokat készítettek fel a számítógépes pénzügyi döntéshozatali folyamat megismerésére és alkalmazására. Az elsajátított módszereket pedig több mint 100 egyetemi hallgatóval ismertették meg. Öt speciális képzést szerveztek. Ilyen volt többek között a számítógépes intelligencia vállalati pénzügyi alkalmazásokkal, az adatbázis menedzsment és elemzés a vállalati pénzügyi döntéshozatalhoz, vagy a számítógéppel támogatott üzleti elemzés kurzus. Cél volt emellett a KKV-k teljesítményének erősítése a határmenti régiókban, 40 vállalat bevonásával.

– A projekt keretében a szakemberek különböző módszereket, eljárásokat mutattak be, képzéseket tartottak, így a résztvevők olyan, a számítástechnikához, illetve az üzleti intelligenciához kapcsolódó programokat ismerhettek meg, amelyek felhasználhatók a vállalkozások pénzügyi döntéshozatalában- ismertette a projektzárón Tarnóczi Tibor, DE GTK Számviteli és Pénzügyi Intézet docense.

A projekt keretében szoftvereket is vásároltak, amelyeket felhasználva speciális modelleket fejlesztettek ki a pénzügyi adatok elemzéséhez és a pénzügyi döntéshozatali folyamatok támogatásához. A szoftvereket, illetve az azokkal készült alkalmazásokat workshop-okon mutatták be a vállalatoknak. Szerveztek online Román-Magyar Határmenti Számítógépes Intelligencia napokat, ahol bemutatták a számítógépes intelligenciának a vállalati menedzsmentben való használatát. Az öt tanfolyam anyagából és az elkészült alkalmazások bemutatásából könyv is megjelent. A projekt 2020. július 31-jén zárul, a konzorcium összköltségvetése 217 867 EUR, amelyből a Debreceni Egyetemre eső költségvetés 71 462 EUR volt.

unideb.hu