Új dékán a debreceni agrárkaron

Egyetem

Az élelmiszertudomány nemzetközileg elismert professzora, Bánáti Diána vezeti július 1-jétől a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karát. A szakember hét év brüsszeli megbízatás után tér haza Magyarországra.
Bánáti Diána az élelmiszer-biztonsági és táplálkozástudományi kutatások nemzetközi hírű szakembere. Élelmiszermérnökként diplomázott a Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetemen, majd a mezőgazdaság-tudományok kandidátusa lett. Közben tanárképzőt és jogi egyetemet is végzett, amit követően az Élelmiszerek EU-harmonizációs munkacsoportjához került. 33 évesen lett a Központi Élelmiszertudományi Kutatóintézet (KÉKI) főigazgatója, a pozíciót 11 éven át töltötte be. 2006-ban, 10 közép-kelet-európai ország EU csatlakozása után elsőként és egyetlenként került be az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (EFSA) igazgatótanácsába, ahol hamarosan alelnöki, majd elnöki megbízatást kapott. Két alkalommal volt élelmiszer-biztonságért és nemzetközi tudományos kapcsolatokért felelős miniszteri biztos, majd 2012-ben a Nemzetközi Élettudományi Intézet európai ügyvezetője és tudományos igazgatója lett Brüsszelben. Tagja volt az Európai Bizottság korábbi elnöke, Jose Manuel Barroso etikai tanácsadó testületének, valamint az Európai Bizottság korábbi kutatási főbiztosa, Janez Potočnik Élelmiszer, Mezőgazdaság és Biotechnológia nevű szakmai tanácsadói testületének, utóbbinak alelnöke is.

A Nemzetközi Élettudományi Intézet európai ügyvezető és tudományos igazgatójaként 500 európai kutató munkáját koordinálta munkatársaival, és több mint 50 szakértői bizottság munkáját felügyelte az utóbbi években. Vizsgálataik kiterjedtek például az élelmiszerekben előforduló biológiai és kémiai veszélyforrásokra, a civilizációs, illetve az élelmiszer fogyasztással összefüggő betegségek megelőzésére, illetve arra is keresik a választ, hogy miként lehetne helyettesíteni az állatkísérleteket az élelmiszeriparban. A Brüsszelben eltöltött 7 év után döntött úgy, hogy hazatér és megpályázza a debreceni agrárkar dékáni pozícióját.

Bánáti Diána a debreceni felsőfokú agrárképzés 150 éves történetének első női vezetője, dékáni megbízatása 2019 júliusától 3 évre szól. A professzor ezzel párhuzamosan a Táplálkozástudományi Intézet igazgatói feladataira is megbízást kapott a Debreceni Egyetemen.