Újabb tudós olvasott be a Debreceni Egyetemnek Putyin kitüntetése miatt

Egyetem

Vajda Mihály Széchenyi-díjas magyar filozófus után egy újabb nagy név szakítja meg kapcsolatát az egyetemmel.Az Élet és Irodalom hozta le friss számában az MTA doktora, Váradi András levelét, amelyben Váradi azt írja, lesújtó véleménye van arról, hogy az egyetem magas fokozatú kitüntetésben részesíti Vlagyimir Putyint.

“Mindig van egy utolsó csepp a pohárban. Természetesen arról a »pohárról« van szó, amelybe az Ön egyetemének Szenátusa (90 százalékos többséggel) nem tiszta vizet, hanem a Civis Honoris Causa cím Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin orosz elnöknek való adományozását töltötte. Erről sokakkal együtt nekem is lesújtó a véleményem”

– fogalmaz a doktor.

Váradi azt is az egyetem szemére hányja, hogy méltatlanul reagáltak Vajda Mihály nyilatkozatára, majd kijelenti, megszakítja a kapcsolatot az intézménnyel.

Erős szakmai és baráti szálak fűznek a Debreceni Egyetemhez. Az Orvostudományi Doktori Iskola rendszeresen kér fel az onnan kikerülő, általában igen magas színvonalú PhD-dolgozatok bírálatára, a doktoranduszok szigorlati vizsgáztatására. (…) Legnagyobb fájdalommal ezt a kapcsolatot kénytelen vagyok megszakítani addig, amíg a fenti gyalázatos döntést az Egyetem vissza nem vonja.

– fogalmaz.

Váradi szerint hátrányos lehet a kitüntetés azon fiatalok számára, akik a világ kiemelkedő kutatóintézeteibe kívánnak néhány éves posztdoktori ösztöndíjat megpályázni. Lehet, hogy pont emiatt esnek el a lehetőségektől.