Az 5. legjobb magyar egyetem a debreceni

Egyetem
Továbbra is őrzi pozícióját, a nemzetközi oktatók és hallgatók számát értékelő kategóriában pedig javított helyezésén a Times Higher Education World University Ranking 2018-as listáján a Debreceni Egyetem.

A brit szakfolyóirat idén – a 2015. évi statisztikai adatok alapján – 1 102 felsőoktatási intézményt rangsorolt, amelybe hét magyar egyetem került be.

A Debreceni Egyetem az értékelt hazai intézmények közül a tavalyi 7. helyezésén javítva az 5. legjobb magyar egyetem.

A rangsort évről évre a tanulási környezet, a kutatás minősége, az intézményhez köthető publikációk idézésének mennyisége, a piaci bevétel, valamint a nemzetközi oktatók és hallgatók száma alapján állítják össze.

A vizsgált szempontok közül ez utóbbiban érte el az intézmény a legjobb eredményt. A nemzetköziség vizsgálatánál három mutatót vesznek figyelembe a lista készítői: a külföldi oktatók, illetve hallgatók arányát, valamint azt, hogy hány publikációban működött közre külföldi társszerző.

A Debreceni Egyetemen – a vizsgált időszakban – az össz-hallgatói létszám 14%-a volt külföldi, ami a számok tükrében azt jelenti, hogy a 27 628 diákból 4 028 érkezett határainkon túlról, összesen 101 országból.

A lista élén az Oxfordi Egyetem, a második helyen a Cambridge-i Egyetem, a harmadik helyen pedig – megosztva – a Kaliforniai Műszaki Egyetem és a Stanford Egyetem áll.

A magyar egyetemek közül a Semmelweis Egyetem érte el a legjobb helyezést, amelyet az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Szegedi Tudományegyetem és a Pécsi Tudományegyetem mögött a Debreceni Egyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, valamint a Corvinus Egyetem követ.

World University Rankings 2018
https://www.timeshighereducation.com/world-university-rankings/2018/worl…