Közelebb a kortárs magyar irodalomhoz

Egyetem Kultúra

A KULTerdő: Fantomkommandó, Moszkvics, zenei improvizáció című előadáson ismerkedhettünk meg a kortárs magyar irodalom újdonságaival a Nagyerdei Víztoronyban február 21-én, kedden.

Az est folyamán Orcsik Roland Fantomkommandó és Sopotnik Zoltán Moszkvics című kötetének bemutatójára került sor, moderált: Juhász Tibor. A szerzők felolvastak friss köteteikből, amihez Rózsa Sándor zenei improvizációval csatlakozott.

“Engem valójában nem a háború, nem az általános őrület zavart. Sokkal jobban idegesített, hogy már hónapok óta nem nézhettem be šupába, nem nyúlhattam a hangszereimhez. Lefekvés előtt arról álmodoztam, milyen jó lenne újra megérinteni, megzendíteni a vasakat. Próbáltam felidézni új zenei dallamokat, variálni a régieket. A zenekari társaimat nem láttam a hadiállapot óta, fogalmam sem volt, mi lehet velük. Arra gondoltam, éjjel, míg a szüleim alszanak, megnézem a šupában a vasakat” – mondja Orcsik Roland első regényének, a Fantomkommandónak az egyik elbeszélője. Ebben a regényben nem a háború a fontos, hiszen annak fenyegető jelenléte állandó, hanem a hatása: hogyan alakulnak át a félelem és a bezártság világában az emberi viszonyok.

Február 22-én, 17 órától a nagy múltra visszatekintő Alföld magazin legfrissebb lapszámáról tudhatnak meg többet az irodalomkedvelők. Az Alföld Pénz-számának bemutatóján a szerkesztőség és a szerzők is részt vesznek, a beszélgetést Bihary Gábor moderálja.

A februári Alföld borítóján a szerzők nevei helyett csak egy szó áll: Pénz. A mellette lévő fotó egy apró szemetest ábrázol, benne fémpénzekkel. Az aktuális lapszám a „piszkos anyagiakkal” foglalkozik, s az írások és a fotók különösen jól rímelnek egymásra. A szövegek igyekeznek újszerű megvilágításba helyezni a központi témát, s így tesz Hofgárt Károly is: fotóin szokatlan környezetbe helyez különböző pénzérméket, ezzel jelzi, hogy a pénzről mint anyagról, formáról is lehet gondolkodni.

Forrás: https://www.facebook.com/events/1633530716952837/
Fotó: kulter.hu