Nemzetközi képzés – ösztöndíjjal

Egyetem

A Stipendium Hungaricum ösztöndíjjal Debrecenben tanuló diákokkal is találkozott a nigériai oktatási minisztérium delegációja, amely kedden Bartha Elek oktatási rektorhelyettessel is folytatott megbeszélést.
A Debreceni Egyetemen jelenleg 105 ország több mint 4300 külföldi hallgatója tanul, ebből az egyik legnépesebb a nigériai diákok 654 fős tábora.

– Közülük 45-en Magyarország állami ösztöndíj-támogatásával, a Stipendium Hungaricum program segítségével érkeztek a Debreceni Egyetemre, ahol alap-, mester- vagy doktori tanulmányokat folytatnak angol nyelven – tájékoztatta az unideb.hu portált Jenei Attila, a Nemzetközi Oktatást Koordináló Központ igazgatója.
A Debreceni Egyetemen jelenleg 39 ország 410 hallgatója „stpendiumos”, a nigériai diákok a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási (5), a Természettudományi és Technológiai (9), a Műszaki (11), az Informatikai (13) és a Gazdaságtudományi Karon (7) tanulnak.

– A Debreceni Egyetem ebben is megelőzte korát, hiszen idén 30 éves az angol nyelvű orvosképzésünk, és 2007-től a többi karon is beindult idegen nyelven az oktatás. A mostani ösztöndíjprogram abban segít, hogy lendületet adjon az eddig kevésbé sikeresen működő angol nyelvű képzéseinknek is, ugyanakkor erősítheti az intézmény kulturális sokszínűségét, egyben lehetőséget is teremt a nemzetközi kapcsolatok erősítésére is – fogalmazott a találkozót követően Bartha Elek oktatási rektorhelyettes.

A Stipendium Hungaricum program oktatáspolitikai célja, hogy az Európai Unió, valamint az Európai Felsőoktatási Térség irányelveivel összhangban elősegítse a magyar felsőoktatás nemzetköziesedését, minőségfejlesztését. A hazai program jelenleg 51 partnerországgal/területtel és mintegy 4000 Stipendium Hungaricum ösztöndíjassal számol.

unideb.hu