Science Café–tudományról könnyedén

Egyetem

Ebben a tanévben is folytatódik a Science Café, a Debreceni Egyetem tudományos ismeretterjesztő előadássorozata a Libri Könyvesboltban.
A 2013-ban indult, kéthetente jelentkező program szokatlan környezetben, az intézmény falain kívül népszerűsíti közérthető, olykor játékos formában a legfrissebb, legérdekesebb tudományos eredményeket.

A kezdetek óta már több mint 40 előadást tartottak az egyetem oktatói-kutatói, akik változatlan lelkesedéssel vállalják a szokatlan feladatot.

– A tudomány népszerűsítésének nem szabhatnak határt az egyetem falai. Az intézmény számára mindig is fontos szempont volt, hogy a fiatalokkal még a gimnáziumi évek alatt, pályaválasztás előtt megismertessék, megszerettessék a tudományokat, hogy később, a felvételik idején majd tudatosan döntsenek – mondta az unideb.hu portálnak Varga Zsolt Tudományos Igazgató.

– Természetesen a Science Café nem csak a fiatalokra gondol: bármely korosztály találhat az előadások között őt érdeklő témát, hiszen széles a kínálat: az elmúlt évek alatt az egyetem csaknem valamennyi kara bemutatkozott már – hangsúlyozta Mándy Zsuzsa, a program szervezője, a Tudományos Igazgatóság munkatársa.

Az idei első előadó Radócz László, a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Növényvédelmi Intézetének docense. Előadásának címe: Ellenségünk ellensége tényleg a barátunk? Alcím: Kérdőjelek a biológiai növényvédelemben, a XXI. század elején…

Az előadás rövid, közérthető áttekintést ad a mezőgazdaság kártevőiről, kórokozókról, gyomokról, és természetesen az ellenük napjainkban rendelkezésre álló környezetkímélő, biológiai módszerekről, technológiákról. A színes képekkel illusztrált bemutató a legfontosabb és legismertebb hasznos rovarokról, a gyomnövények és a kórokozók ellen használható biológiai módszerekről is nyújt ismereteket. Végezetül az egyetemen zajló, valamint nemzetközi kutatási tapasztalatok alapján keresi a választ a felmerülő kérdésekre, amelyekre remélhetően az előadás végére a hallgatók is választ kaphatnak.

A rendezvény időpontja: 2016. szeptember 21. szerda 17 óra
Helyszíne: Fórum Bevásárlóközpont Libri Könyvesbolt (Debrecen, Csapó u. 30.)

unideb.hu