Izraeli delegáció az egyetemen

Egyetem

Négynapos debreceni látogatása során az egyetemet is felkereste az izraeli testvérváros, Rishon LeZion delegációja.

A Dov Zur polgármester vezette küldöttséget Bartha Elek oktatási rektorhelyettes fogadta szeptember 14-én a Főépületben.

A vendégek elsősorban az egyetem oktatási-képzési kínálata iránt érdeklődtek, nem véletlenül, hiszen az intézményben a legutóbbi statisztikák szerint 279 izraeli állampolgárságú hallgató tanul, és ez a szám az elmúlt években egyre csak emelkedett. A legtöbben valamely orvosi képzési programban (általános orvos, fogorvos) vesznek részt.

Bartha Elek rektorhelyettes az egyetemet ismertetve kiemelte, hogy az intézmény a legszélesebb hazai képzési kínálatot nyújtja, és a nálunk tanuló 4 ezret meghaladó számú külföldi hallgató – ami az egyetemi diákság 15 %-át jelenti – az egyik legmagasabb szám a magyarországi egyetemek viszonylatában.

A Debreceni Egyetem izraeli kapcsolata nem újkeletű, idén legutóbb a Ben Gurion Egyetemmel közösen benyújtott sikeres pályázatnak köszönhetően 8 oktatói és munkatársi mobilitásra nyertünk forrást.

Az izraeli testvérvárosban, Rishon LeZion-ban is működik felsőoktatási intézmény, a College of Management-Academic Studies magánegyetem, izraeli viszonylatban kiemelkedő képzést nyújt pénzügyi és menedzsment területen. Karai: Üzleti tudományok, Jog, Média, Közgazdaság, Számítástechnika, Viselkedéstudományok és Belsőépítészet.

A delegáció tagjait különösen érdekelték Debrecen kulturális és szociális adottságai (programok, szálláshelyek, repülőtér), amelyek alkalmassá teszik a testvérvárosi kapcsolat további erősítését azzal, hogy a jövőben még több izraeli diák folytatná tanulmányait a Debreceni Egyetemen.

unideb.hu