Kezdődnek a diplomaosztók

Egyetem

Mintegy 3600 hallgató veszi át oklevelét a következő hetekben a Debreceni Egyetemen. Az unideb.hu élőben közvetíti a diplomaosztó ünnepségeket.

Újdonság, hogy az idei évtől – a hallgatók kezdeményezésére – a Gazdaságtudományi Kar, valamint a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar végzősei is a Főépület Díszudvarán veszik át diplomájukat. A szervezők azokra is gondolnak, akik nem tudnak jelen lenni az ünnepségen: az élő közvetítéseknek köszönhetően valamennyi diplomaosztót nyomon lehet követni az egyetem honlapján, az unideb.hu portálon.

A diplomaosztók időpontjai ide kattintva olvashatók.

Ma már mindenki számára megszokott látvány, hogy az ünnepi eseményeken az egyetemi vezetők és a hallgatók egyaránt talárt viselnek, igaz, mindenki más és mást. A 2000-ben megvalósult egyetemi integrációt követően döntött arról az egyetem vezetése, hogy a jogelőd Református Kollégium hagyományaihoz kapcsolódva ismét bevezetik a vezetői, a professzori és a hallgatói talárviseletet. Az öltözetben a gallérok a karok színeit jelképezik, és ugyanolyan színű átvetőt viselnek talárjukon a dékánok is.
Az egykori diákviseletnek a sapka is része volt, ezt a szokást azonban csak 2009-től hozták vissza, a hallgatók kérésére. A diploma kézhezvétele után aztán repülnek a fejfedők a levegőben. A talár csak kölcsönbe jár, a diáksapka azonban ajándék, emlékeztetőül a Debrecenben töltött évekre.

Az első,1914-15-ös tanévben a teológiai karon 80, a jogi karon 133, a bölcsészeti karon pedig 8, összesen – a korábbi felsőévesekkel együtt – 354 hallgató járt a Debreczeni Magyar Királyi Tudományegyetemre.

Ma a Debreceni Egyetem 14 karán megközelíti a 30 ezret az összlétszám. Közülük több mint 3600-an vehetik át diplomájukat az elkövetkező hetek ünnepségein.

unideb.hu