150 hallgató 15 ezer liter hulladékot gyűjtött

Egyetem

Nyolcadik alkalommal vágtak neki a tavaszi Nagy takarításnak a Debreceni Egyetem hallgatói, akik az elmúlt évek hasonló akcióiban összesen mintegy 150 ezer liter szemetet gyűjtöttek már. A DEHÖK Környezetvédelmi Bizottságának szervezésében az esemény idén kapcsolódott az országos TeSzedd! akcióhoz. A program elsődleges célja, hogy felhívja a figyelmet a környezetvédelem és az önkéntesség fontosságára.

– Nagyon örülünk annak, hogy idén is sok lelkes hallgató segítette munkánkat és végül 15 ezer liter hulladékot tudtunk összegyűjteni. Külön öröm, hogy évről évre csökken a szemét mennyisége, és egyre tisztább a Nagyerdő – hangsúlyozta Gyulavári Attila Zsolt, a DEHÖK Környezetvédelmi Bizottságának elnöke.

Az akció során hat kijelölt területen munkálkodtak több mint két órán keresztül a hallgatók. Az Egyetem tér mellett a Parkerdőt, az Auguszta telepet, a Köztemető környékét, illetve az Ady Endre sétányt és a Nagyerdei körút környékét is megtisztították. A szervezők mindenki számára biztosították a szemétszedéshez szükséges zsákot és kesztyűt.

– Jó érzés látni, hogy az egyetem és a város jó kapcsolata ebben a mostani akcióban is megnyilvánul. A Nagyerdő Debrecen tüdeje, amelyet megóvni, megtisztítani közös feladatunk – mondta mintegy „útravalóul” Bács Zoltán kancellár.

A rendezvényhez a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet Debreceni Szociális és Fejlesztő Központja is csatlakozott a Tisztább kép-projekttel. Az Európai uniós modellprogram keretében az önkéntesek a hátrahagyott droghulladékot gyűjtötték. Az anyagokat a Debreceni Egyetem Toxikológiai Laboratóriumában vizsgálják majd be.

A résztvevőket a Kossuth-kollégiumok közötti rendezvénytéren az akció befejezését követően babgulyással és tombolasorsolással várták a szervezők.

unideb.hu