Díjazott vegyész

Egyetem

A szerves kémia területén végzett kiemelkedő munkásságáért kapott elismerést Herczeg Mihály, a Gyógyszerésztudományi Kar oktatója.

A Magyar Tudományos Akadémia, a Budapesti Gazdasági és Műszaki Egyetem, a Magyar Kémikusok Egyesülete és gyógyszergyárak hozták létre a Zemplén Géza díjat a szerves kémia területén kiemelkedő munkát végzett szakemberek elismerésére. A kitüntetést idén a Debreceni Egyetem Gyógyszerésztudományi Karának oktatója, a Gyógyszerészi Kémiai Tanszék tudományos munkatársa vehette át december 16-án Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémia székházában.

Herczeg Mihály a biológia-kémia tanári képesítés mellé 2007-ben szerzett okleveles vegyész diplomát a Debreceni Egyetem Természettudományi Karán. Doktori tanulmányait és kutatómunkáját a DE-MTA Szénhidrátkémiai Kutatócsoportban Lipták András akadémikus irányításával végezte új típusú antitrombotikus hatású, szulfonsav tartalmú pentaszacharid származékok előállítása témában, majd a Paul Kosma professzor által vezetett szénhidrátkémiai kutatócsoportban volt lehetősége külföldi tapasztalatszerzésre 2013-ban Bécsben. 2014-től a Gyógyszerészi Kémiai Tanszék oktatója, ahol jelenleg OTKA posztdoktorként folytatja kutatásait az antitrombotikus hatású heparin analóg oligoszacharidok terén.