Terményektől a késztermékekig

Egyetem

Akár újfajta innovációs élelmiszereket is előállíthatnak a Debreceni Egyetem élelmiszeripari gyakorlati képzési laborjában, melyet szerdán adtak át.

– Az új létesítmény oktatási, gyakorlati képzési hely és kutatóbázis is egyben – hangsúlyozta az új élelmiszeripari labor szerdai átadásán Komlósi István, a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar dékánja.

A dékán kifejtette: Debrecen az egész észak-alföldi régió legjelentősebb élelmiszer-feldolgozó központja, és már évtizedekkel ezelőtt megfogalmazódott az igény egy olyan létesítményre, ahol a feldolgozás folyamatait be lehet mutatni.

– A Debreceni Egyetemen megtermelt növényeket hasznosítjuk majd az élelmiszermérnök szakos hallgatók képzésében, akiknek nagy része egyébként éppen olyan családokból érkezik, ahol élelmiszer-feldolgozással foglalkoznak – magyarázta Komlósi István.

A külön oktatási és feldolgozó épületből álló képzési helyet uniós támogatással, 459 millió forintból alakították ki. Hat üzemet hoztak létre 6600 négyzetmérteren: hús-, tej-, malom- és sütőipari, száraztészta előállító, valamint zöldség-, gyümölcsfeldolgozó részleget. A diákok egy hetes gyakorlatokat töltenek majd ezekben.

– Mérföldkő ez a fejlesztés az élelmiszermérnök-képzésben, melyet kilenc évvel ezelőtt indítottunk be itt az agrárkaron, ma már ez az egyik legnépszerűbb szakunk. Egy félév alatt 75-80 hallgatót tudunk majd ebben az épületben az alapvető folyamatokkal megismertetni. Üzemi körülmények között követhetik végig például, hogyan állítunk elő tejfölt vagy joghurtot a tejből. Emellett pedig saját innovációs elképzeléseiket is megvalósíthatják, így az egyetemi tanulmányok után akár már egy kész, megvalósítható termékötlettel tudnak majd kilépni a munkaerőpiacra – fogalmazott Sipos Péter, az Élelmiszertechnológiai Intézet vezetője.

Fejlesztésre nem csak a hallgatóknak, hanem külső vállalkozásoknak is lehetőséget ad a feldolgozó labor, nyílt innovációs térré szeretné tenni a kar, valamint hosszabb-rövidebb tanfolyamokat, felnőttképzési programokat is terveznek.