A növények kommunikálnak velünk. Hogyan?

Egyetem

Erről lesz szó a Science Café, az egyetem ismeretterjesztő sorozatának következő előadásán szerdán.

Ha otthonunk, kertünk vagy irodánk díszelgő növénye egyszer csak kókadni, senyvedni kezd, gyakran nem tudjuk, mi lehet a baj. Talán túlöntöztük? Vagy éppen kevés vizet kapott? Netán kevés a fény vagy valami kórokozó támadta meg? Egyszerűen meg kell figyelnünk a jeleket, amiket a növény küld felénk – ez az alapja a növényi kommunikációnak.

– Manapság a változékony klimatikus viszonyok miatt még fontosabb, hogy megértsük a növények „beszédét”, válaszreakcióikat. Helyhez kötött életmódjuk nyomán sérülékenységük nem kérdéses. A számukra nem ideális körülményekre adott reakciójuk gyors megértése, diagnosztizálása lehetőséget ad arra, hogy minél hamarabb kezelni tudjuk a felmerülő problémát. Ez egyáltalán nem elhanyagolható, ha a növényekre mint alapvető élelmiszerekre vagy élelmiszer-alapanyagokra gondolunk – magyarázza Veres Szilvia, a Mezőgazdasági Növénytani, Növényélettani és Biotechnológiai Tanszék egyetemi docense.

A növényélettan és az ökofiziológia fejlődésének köszönhetően ma már több, hatékonyan működő eszköz, illetve módszer áll rendelkezésünkre növényeink fiziológiai állapotának mérésére, számokkal történő egyértelmű jellemzésére.

– A módszerek közül több igényli a növényi sejt feltárását, de léteznek olyanok, melyekhez nem kell feldarabolnunk a növényt, anélkül is képesek vagyunk jellemezni főbb életfolyamatait: a fotoszintézist, a légzést és a párologtatást – sorolja Veres Szilvia.

A növényi kommunikáció alapkutatása és gyakorlati hasznosíthatósága egyre inkább felértékelődik mind a növénytermesztésben, mind a természet- és környezetvédelemben. Talán kevesen tudják, hogy már növényorvosképzés is létezik, itt a Debreceni Egyetemen is.

A „növényi beszéd” megértését célzó Science Café előadás 2015. október 7-én, szerdán 17 órakor kezdődik a Fórum bevásárlóközpontban, a Libri könyvesboltban (Debrecen, Csapó u.30.).

“A Science Café programokat a TÁMOP-4.2.2.B-15/1/KONV-2015-0001 számú projekt támogatta. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósult meg.”
unideb.hu