Jubilál a Népegészségügyi Kar

Egyetem

A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Kara 2015. szeptember 25-én ünnepli alapításának tizedik évfordulóját.

A Debreceni Egyetem keretei között működő, a magyar felsőoktatás történetében első és máig egyetlen Népegészségügyi Kar intézetei és tanszékei teljes spektrumú népegészségügyi képzést nyújtanak. A kormány 2005. november 23-án döntött a Népegészségügyi Kar Debreceni Egyetemen történő létesítéséről, melyet alapvetően a magyar lakosság nemzetközi összehasonlításban évtizedek óta kedvezőtlen egészségi állapota indokolt, ugyanis a népegészségügyi problémák megoldása csak a népegészségügyi feladatok ellátására speciálisan felkészített szakemberek professzionális irányításával és közreműködésével lehetséges.

– A kar az elmúlt tíz évben a népegészségügyi szakemberek képzése területén olyan oktatásfejlesztési tevékenységet valósított meg, melynek eredményeként az intézményben ma két alapképzési szak, öt mesterképzési szak, hat szakirányú továbbképzési szak, angol nyelven térítéses népegészségügyi alap- és mesterképzés, valamint gyógytornászképzés működik. Az egészségpszichológia és a komplex rehabilitáció mesterképzések hazánkban jelenleg csak a Népegészségügyi Karon érhetők el – tájékoztatott Balázs Margit, a kar dékánja.

A pénteki Jubileumi Ünnepségen részt vesz Jakab Zsuzsanna, az Egészségügyi Világszervezet európai regionális irodájának igazgatója, Mikola István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkára, Széles Diána Debrecen Megyei Jogú Város alpolgármestere, Szilvássy Zoltán a Debreceni Egyetem rektora és Martin McKee professzor, a European Public Health Association elnöke, a Debreceni Egyetem díszdoktora. Az ünnepségre elfogadták a meghívást a kar alapításában és fejlesztésében meghatározó szerepet játszó volt egészségügyi miniszterek, a kar létrejöttét, működését és fejlődését támogató volt rektorok.

 

A szeptember 25-én a Kölcsey Központban 14 órakor kezdődő ünnepségen az elmúlt tíz év eredményeinek áttekintése mellett átadják a kar jubileumi emlékérmeit is. A rendezvény programja itt érhető el.