A Hortobágyra költözik a Debreceni Egyetem

Egyetem

Állattenyésztési Génmegőrzési Kihelyezett Tanszéket alapított a Debreceni Egyetem és a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft.

Az erről szóló megállapodást Komlósi István, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar dékánja és Kocsis Tamás Attila, a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. ügyvezetője írta alá augusztus 25-én.

A Debreceni Egyetem ménesgazda képzésében résztvevők eddig is végezhették gyakorlatukat a Hortobágyon, ezt az együttműködést terjesztik ki – mostantól az állattenyésztő BsC, MsC hallgatók, továbbá a természetvédelmi mérnök szakokon tanulók is megkapják a lehetőséget. Évfolyamonként 15-20 debreceni egyetemista töltheti ettől a tanévtől a cégnél a nyári, illetve a hetedik félévi gyakorlatát, valamint gyűjthet ismereteket szakdolgozatához, diplomamunkájához.

Komlósi István dékán a megállapodás aláírását követően felidézte, hogy ez már a 17-ik kihelyezett tanszéke a karnak. Legtöbb esetben olyan szervezetekkel működnek együtt, ahol Debreceni Egyetemen végzett egykori hallgatók dolgoznak, akik tisztában vannak az egyetem képzéseivel és egyúttal azzal, hogyan tudnak az elméleti oktatáshoz gyakorlati képzéssel a leghatékonyabban hozzájárulni, közös kutatási feladatokat ellátni.

A Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. kezelésében van a Mátai Ménes, ami 280 lovával Magyarország egyik jelentős lótenyésztési központja. Kiemelt cél a 2004-ben nemzeti kinccsé nyilvánított hagyományos magyar fajtakörbe tartozó nóniusz génmegőrzése. A fajta tartásának, tenyésztésének teljes vertikumát végigkövethetik az agráros hallgatók, illetve a megmaradásunk jelképének is tartott szürkemarha állományát is tanulmányozhatják.

Ezeken túl közös kutatásokra is lehetőség nyílik, együttes pályázati részvételre uniós programokban, illetve nem elhanyagolható szempont, hogy a pásztor- és csikós hagyományokat is közvetlen közelről ismerhetik meg az egyetemisták a Világörökség részét képező Hortobágyon – sorolta Kocsis Tamás Attila ügyvezető.

unideb.hu