Friss egyetemi rangsor: a Debreceni Egyetem nincs az első 500-ban

Egyetem

Újabb 2015-ös felsőoktatási világrangsor jelent meg. Az Academic Ranking of World Universities (ARWU) listájában két magyar intézmény került az ötszáz legjobb közé.

Nyilvánosságra hozta 2015-ös egyetemi rangsorát a shanghai Jiao Tong Egyetem. AzAcademic Ranking of World Universities (ARWU) idei listájába is két magyar egyetem került be a világ legjobb 500 felsőoktatási intézménye közé. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) és a Szegedi Tudományegyetem is a 401-500. helyen végzett. Igaz, az ELTE rontott a helyezésén – tavaly még a 301-400. volt.

A 2003 óta minden évben összeállított rangsort 2015-ben is a Harvard vezeti, az első tíz helyet amerikai és brit egyetemek foglalják el. A második a Stanford, a harmadik pedig a Massachusetts Institute of Technology (MIT) lett.

Az ARWU-rangsort évről évre az oktatók teljesítménye, a tudományos jelentőség és az oktatás minősége alapján állítják össze. Számít például a Nobel-díjas tanárok és öregdiákok aránya, illetve az is, hogy az egyetemről kikerülő tanulmányok hány százaléka tartozik a leggyakrabban idézettek közé.

A teljes lista itt tekinthető meg

(eduline.hu)