Agroturizmus, egyetem, Kisvárda

Egyetem

A Debreceni Egyetem közreműködésével Kisvárdán jöhet létre az első közösségi felsőoktatási képzési központ – jelentette be a szakállamtitkár.

– Felsőoktatási közösségi képzőközpont kezdi meg működését 2016 szeptemberében Kisvárdán – jelentette be Palkovics László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) felsőoktatásért felelős államtitkára és Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem (DE) rektora sajtótájékoztatón kedden a felső-szabolcsi kisvárosban.

Palkovics László az eseményen felidézte, a parlament a múlt héten fogadta el a nemzeti felsőoktatási törvény módosítását, amelynek egyik kiemelt célja a felsőoktatási intézményeknek a piachoz és a helyi közösségekhez történő közelítése.

A felsőoktatási törvény egyben rendelkezik a közösségi központok létrehozásáról is, ahol akkreditált felsőoktatási intézmény indíthat kihelyezett képzést, ha erre a közösségnek igénye van – tette hozzá.

Az államtitkár tájékoztatása szerint a központ lehetőséget teremt arra, hogy akár az önkormányzat, akár egy vállalat meghívjon az adott térségbe egy főiskolát vagy egyetemet, amely kihelyezett képzéseket indíthat el.

Ha a kisvárdai közösség úgy gondolja, hogy a gazdaság működtetéséhez szüksége van szakemberekre, akkor lehetőség lesz ezeknek a szakembereknek a helyben történő képzésére – fogalmazott Palkovics László, hozzátéve, hogy a képzőközpontok segítségével helyben lehet tartani a magasan képzett szakembereket.

Az elméleti képzést az egyetem, a gyakorlatit pedig a vállalatok fogják majd végezni, tehát a hallgatókat a tanulmányaik alatt kétszeresen is ide tudják kötni, így esély van arra, hogy a végzés után ne menjenek el máshová dolgozni – hangsúlyozta az államtitkár.

Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora kiemelte: Kisvárda a leggyorsabban reagáló város, első körben jelentkezett közösségi felsőoktatási képzési központnak.

A rektor kifejtette: a Debreceni Egyetem az agrár-, a gazdaság- és az orvostudomány alapjain, az élelmiszertudomány és a gyógyturizmus határterületén, az agroturizmusban indít képzést Kisvárdán. Az oktatás 2016 szeptemberében indulhat mintegy 25-30 diákkal, a rektor szerint ez megfelel a régió vállalatai által támasztott igényeknek.

– A partnerek között olyan vállalatok szerepelnek, akik már bizonyítottak. Túl vagyunk az oktatás- és kutatásharmonizáción, most a közös vízió és stratégia létrehozása a cél – magyarázta Szilvássy Zoltán.

Szilvássy Zoltán a sajtótájékoztatón megjegyezte, újabb szakok indítása további egyeztetések függvénye, a DE mellett pedig akár más felsőoktatási intézmények is részt vehetnek a kisvárdai közösségi főiskola képzési profiljának kialakításában.

Leleszi Tibor, Kisvárda polgármestere elmondta, hogy a városban jelenleg hétezer diák tanul, közülük négyezer középiskolás, így van igény a kihelyezett képzésekre. A polgármester azt is közölte, a képzésnek a belvárosban található épületek adnak helyet.

Felsőoktatási közösségi képzőközpont várhatóan 6-8 városban jöhet létre, Kisvárda mellett például Salgótarjánban és Ózdon.
unideb.hu