Miniszteri szemle Karcagon

Egyetem

Az átlagosnál jóval nagyobb termésmennyiséget adnak a Debreceni Egyetem kutatóintézetében nemesített szárasságtűrő búza- és árpafajták.

Fotó: Fazekas Sándor honlapja- Kiválóan alkalmazkodnak az Alföld, ezen belül is a Nagykunság időjárási és talajviszonyaihoz, így elérik, sőt képesek akár meghaladni is a hektáronkénti 7 tonnás termésmennyiséget a Karcagi Kutatóintézet területén nemesített búza- és árpa fajták – emelte ki a földművelésügyi miniszter a Debreceni Egyetem Agrártudományi Központ Karcagi Kutatóintézetében tartott határszemle tapasztalatai alapján a hétvégén.

Fazekas Sándor kifejtette: országos viszonylatban az idén a közepesnél jobb minőségű, az elmúlt évhez hasonlóan 5 millió tonna körüli búzatermés várható az előzetes becslések alapján. A mintegy egymillió hektáron vetett őszi búza húsz százalékát már betakarították. A 200 ezer hektáron vetett őszi árpát is learatták már, 1 millió tonnát sikerült betakarítani, 5 tonna a termésátlag. A miniszter elmondta: ezzel az ország 1,2-1,3 millió tonnás kenyérgabona- és takarmányszükséglete biztosított és exportra is marad.

Fotó: Fazekas Sándor honlapja- A magyar vetőmagtermelés mindig is kiemelkedő volt, de a Karcagi Kutatóintézetben olyan kiváló, szárasságtűrő gabonafajtákat nemesítettek, melyek a hazai vetőmagellátás 10 százalékát teszik ki. Ezen felül a zöldítési program számára a kizárólag az intézetben, illetve a Debreceni Egyetemen nemesített más alternatív növényfajtákban – őszi takarmányborsó, szegletes lednek, pannonbükköny – is gazdag a vetőmagkínálatunk – hangsúlyozta Jávor András rektorhelyettes.

Az intézet azonban nemcsak kutatási eredményeivel, hanem kiváló gazdálkodásával is büszkélkedhet.

– A DE ATK Karcagi Kutatóintézete az elmúlt egy évben saját működési rendje alapján végzi tevékenységét, melynek része a megyei vállalkozásokat, szakmai szervezeteket tömörítő tanácsadó testület. Az intézet a saját bevételének maradványával gazdálkodhat, amely 2014-ben elérte a 125 millió forintot. Ezen felül az ATK állami támogatásból is 27 millió forinttal többel gazdálkodhat, mint tavaly – összegezte Komlósi István, a Debreceni Egyetem Agrártudományi Központjának Főigazgatója.

unideb.hu