Agykutatásról a Science Caféban

Egyetem

A demencia és az agykutatás a Debreceni Egyetem tudományos ismeretterjesztő előadás-sorozatának következő témája március 18-án.

– Az elbutulással járó kórképek (demenciák) legismertebb fajtája az Alzheimer-kór. A betegség kialakulásának okát pontosan még ma sem ismerjük, és a kezelés is leginkább csak a kórlefolyás lassítására szorítkozik. Az állatkísérletes eredmények emberi alkalmazásai sem váltották be a reményeket
– mondja Hortobágyi Tibor neuropatológus, tanszékvezető.

Az új kérdéseket és válaszokat a szakemberek az elhunyt betegek agyának vizsgálatával keresik. A Science Café március 18-i előadásán a kutatási módszerekről, a legújabb eredményekről, valamint a betegség genetikai jellemzőiről és a pszichológiai vizsgálómódszerekről is tájékozódhatnak az érdeklődők 15 órától a Fórum bevásárlóközpont Libri könyvesboltjában.

Az alkalmon a Nemzeti Agykutatási Program neuropatológiai kutatócsoportjának tagjai – Hortobágyi Tibor neuropatológus, Murnyák Balázs genetikus és Laczkóné Majer Réka klinikai pszichológus tart előadást, mely része az Agykutatás hete alkalmából szervezett debreceni programoknak.