Mérnöki állásvadászat

Egyetem

Több mint húsz cég részvételével rendezett február 24-én állásbörzét a Debreceni Egyetem Műszaki Kara a fiatal mérnökök számára.

A Debreceni Egyetem diplomás pályakövető rendszere szerint a frissen végzett műszaki értelmiség 85%-a az oklevél átvételét követő fél évben el tud a szakmában helyezkedni. A Műszaki Karon második alkalommal megrendezett Műszaki Állásbörze huszonhárom kiállító cége több mint kétszázötven álláslehetőséggel és gyakorlati helyekkel segítette az egyetemistákat.

– A karon folyamatosan azon dolgozunk, hogy a munkaerő-piaci elvárásoknak megfelelő tudással rendelkező hallgatókat képezzünk, ennek érdekében aktív kapcsolatot tartunk fenn a régió meghatározó vállalataival. A gépészmérnök szakunkon most indítjuk a járműipari folyamattervező specializációt, melynek kialakításakor megkerestük a járműipari beszállító cégeket, akik az oktatás tartalmi elemeire is tettek javaslatokat, sőt az ipari szakembereket meg is hívtuk a tantárgyak oktatására – mutatott rá Szűcs Edit dékán a kar céges együttműködéseinek legújabb eredményére.

Az állásbörzén kiállítóként voltak jelen a Műszaki Kar azon partnerei is, amelyek közül többen szerepet vállaltak a szeptemberben induló gépészmérnöki duális képzésben.

A cégek által kínál munkalehetőségek mellett a rendezvényen az önéletrajz elkészítésével, a motivációs levél összeállításával és az állásinterjúval kapcsolatban is részt vehettek az érdeklődők tanácsadáson. – A motivációs levélben, ami egy oldalnál ne legyen hosszabb, olyan szakmai tapasztalatot lehet kidomborítani, ami az önéletrajzba részletessége miatt nem fér bele – javasolja Vitos Albert, a HSA Kft. munkaerő-közvetítési szakmai vezetője.

– A frissen végzetteknek érdemes először felmérniük, mi érdekli őket leginkább és milyen tudás párosul ehhez, majd – a mobilitásuktól függően – tájékozódjanak, milyen cégek kínálnak azon a területen állásokat, nézzenek utána a cégnek, mivel foglalkozik. Ha szimpatikus az adott cégkultúra, akkor küldjék el az önéletrajzot és a motivációs levelet – tanácsolja Dobi Lajos, a Műszaki Kar Karrierirodájának vezetője.

unideb.hu