Kerpely Kálmán emlékére

Egyetem

Koszorúzással és díszelőadással tisztelgett a 150 éve született agrármérnök előtt az egyetem ötéves szakkollégiuma.

A Kerpely Kálmán Szakkollégium 2010-ben alakult meg a Debreceni Egyetem agrárkarán azzal a céllal, hogy magas színvonalú gyakorlati képzéssel és szolgáltatással hozzájáruljon a Debreceni Egyetem szakemberképzéséhez. Feladata, hogy új kapcsolatokat építsen ki, valamint a meglévő partnerséget ápolja a hazai és külföldi munkaerő piaci szereplőkkel, vállalkozásokkal, társintézményekkel. Jelenleg 40 alap- és mesterszakos diáknak, valamint 15 PhD hallgatónak nyújt lehetőséget arra, hogy szakterületükön, érdeklődésüknek megfelelően több ismeretanyagot szerezzenek, illetve a hallgatói támogatási rendszer segítségével gyakorlati kutatásokat végezzenek.

A szakkollégium fennállásának ötödik évfordulója, valamint Kerpely Kálmán agrármérnök, növénynemesítő születésének 150. évfordulója alkalmából rendezték meg az V. Kerpely Kálmán Szakmai Napok a Gyakorlatorientált Oktatásért Konferenciát. A hétfői eseményen koszorúzással emlékeztek meg a magyarországi mezőgazdasági szakoktatás kiemelkedő alakjára az egyetem Böszörményi úti campusának szoborparkjában.

– Kerpely Kálmán a hazai növénytermesztési kutatások megalapozója volt és az agrár-felsőoktatás első fénykora idején vezette a debreceni Magyar Királyi Felsőbb Gazdasági Tanintézetet. A Debreceni Egyetem szakkollégiuma igyekszik továbbvinni a kiváló agrármérnök örökségét– mondta Nagy János szakkollégiumi igazgató.

A konferencián Bruce Hoggard kanadai professzor, a Hoggard International Market Entry and Business Development elnöke tartott díszelőadást a Nagytanácsteremben, ahol új szakkollégiumi vezetőket is választottak.

unideb.hu