Kalamár Tamás

Felmentette a bíróság Kalamár Tamást

Bulvár

A Barátok közt és az Oltári csajok producerét plágium miatt perelte be egy írónő, aki úgy véli, Kalamár ellopta az ötletét.

Dr. Köbli-Sík Viktória írónő szerint Kalamár Tamás az Oltári csajok című sorozatában az ő Szerelemkereső című regényét dolgozta át, de ezért ő egy fillért sem kapott, és a nevét sem tüntették fel a produkcióban. Dr. Köbli-Sík Viktória szerint 100 millió forint vagyoni hátránya keletkezett és kisemmizték őt.

Pénteken sor került a tárgyalásra, bár az írónő nem vett részt rajta, mert külföldön ragadt. Emiatt halasztást kért, de a bíróság a távollétében is megtartotta a tárgyalást, mert a részvétele nem volt kötelező. A bíróság több szakértői véleményt is bekért, hárman egyetértettek a hölggyel, a negyedik nem, így határozathozatal előtt egy ötödik szakértő álláspontját is meghallgatták, aki szerint az azonosságok csupán a romantikus művek közhelyei, egyébként teljesen más a két mű – írja a Blikk.

Az ügyész ezután elmondta, a 100 milliós anyagi követelést túlzásnak tartja, szerinte csupán 21 milliós kárról van szó, és azt kérte, fogadják el indítványát, hiszen három szakértőt meggyőztek az érvek. A bíróság azonban elutasította az indítványát, mivel az első három szakértő pusztán az írónő dokumentumai alapján mondott véleményt, amelyben ő a regénye és a sorozat közötti hasonlóságokat gyűjtötte össze.

Kalamár Tamást és két társát így első fokon felmentették. A producer az utolsó szó jogán azt mondta, szerinte amit a sértett tett, az az egész magyar televíziós iparnak is káros.

Ez az egész a pénzről szól, hogy ő 100 millió forintot kapjon. Ezt a 21 milliós összeget sem tartom jogosnak, egy ilyen regény, ha nagyon sikeres is, ma 1-3 millió forintot hozna. Miért lenne erre szükségünk?

– tette fel a kérdést Kalamár, akinek négy éve okoz felesleges stresszt az ügy. Az elsőfokú ítélet ellen az ügyész fellebbezett, így a per tovább folytatódhat, a producer pedig tovább idegeskedhet.