Kris Kristofersson

Meghalt Kris Kristofferson

Világ

88 éves korában, szeptember 28-án, Hawaii-i otthonában elhunyt Kris Kristofferson, a country zene egyik legandás alakja, dalszövegíró, színész.

A háromszoros Grammy-díjas, Golden Globe-díjas művész elhunytát családja közölte vasárnap. A halál oka egyelőre ismeretlen.

Kris Kristofersson a Country Zene Hírességek Csarnokának tagjaként olyan slágerek szerzőjeként vált híressé, mint a “Sunday Mornin’ Comin’ Down” és a “Me and Bobby McGee.”

Évtizedekig szólóban lépett fel, majd az 1980-as évek közepén megalakította a The Highwaymen szupercsapatot Johnny Cash-sel, Waylon Jennings-szel és Willie Nelsonnal.

A film világában is ismert volt, Wesley Snipes mellett Whistlert alakította a vámpír trilógia, a “Penge” filmekben.

Kris Kristofersson életrajza

Kris Kristofferson 1936. június 22-én született Brownsville-ben, Texasban. Gyerekkorában gyakran költözött a család, mert apja az amerikai hadseregben szolgált. A kaliforniai Pomona College-ba járt, majd Oxfordban tanult Rhodes-ösztöndíjjal.

Belépett a hadseregbe, de továbbra is érdekelte a zene és a dalszerzés. Oktatói állást ajánlottak neki West Pointban, de ehelyett Nashville-be ment, ahol elkezdett dalokat küldeni más előadóknak.

Végül aláírt egy saját lemezszerződést, és 1970-ben kiadta első albumát. Sikeres énekesei karrierje mellett mások számára is írt slágereket. Ilyen volt a Johnny Cashnek írt „Sunday Mornin’ Comin’ Down”-t, vagy a Ray Price által előadott „For the Good Times” című dal. A „Me and Bobby McGee” pedig Janis Joplin posztumusz slágere lett. Az énekesnő egykor Kristofferson párja volt.

Kristofferson később a színészettel is megpróbálkozott, olyan rendezőkkel dolgozott együtt, mint Sam Peckinpah és Martin Scorsese.

Az áttörést a „Csillag születik” (1976) című film hozta el neki, amelyben egy kiégett rocksztárt alakított, aki felfedez egy új tehetséget (Barbra Streisand volt a partnere).

A filmben alakított szerepéért elnyerte a legjobb színésznek járó Golden Globe-díjat. A Csillag születik egyébként egy egy 1937-es film remake-je volt, amit az 1950-es években Judy Garlanddal, majd 2018-ban Bradley Cooperrel és Lady Gagával újraforgattak.

Kristofferson színészi karrierje a “Heaven’s Gate” (Mennyország kapuja) című film bukása után megtorpant. Kábítószerrel és alkohollal is küzdött, de később számos más televíziós és filmes szerepben is feltűnt.

Kristofferson gyakran turnézott egészen a Covid-19 járványig, bár memóriavesztéssel küzdött, és 2021 elején bejelentette, hogy visszavonul a zenéléstől.

A színész-énekest harmadik felesége, Lisa, valamint nyolc gyermeke gyászolja.