100 000 ember gyűlt össze a HWPL békekonferencia 10. évfordulóján… kísérő kampány indítása

Világ

A 10. évfordulós ünnepségre 122 országban, köztük Koreában is sor kerül, hogy a béke üzenetét folytassák.

Az ünnepség témája: „A világbéke közösségének építése a regionális együttműködés révén”.

Kísérőkampány 230 civil csoporttal, a helyi sajátosságokra szabott tevékenységek kidolgozása.

A HWPL szeptember 18-i békekonferenciájának 10. évfordulós ünnepségét a világ mintegy 40 országában tartották meg, köztük Dél-Koreában is. A 10. évforduló alkalmából összesen 100 000 ember vett részt a Gyeonggi tartományban található HWPL Béketeremtő Központ körüli helyszínen, ahol az eseményt tartották, és amelyen számos hazai és külföldi személyiség és tag vett részt.

Az ünnepség házigazdája a Mennyei Kultúra Világbéke Fényének Helyreállítása (Man-hee Lee elnök, HWPL) volt, és „A világbéke Közösségének építése a regionális együttműködés révén” címmel került megrendezésre. Az eseményt úgy szervezték meg, hogy megemlékezzenek a világ vezetőinek és polgárainak az elmúlt évtizedben a békéhez való hozzájárulásáról, és stratégiákat keressenek a világ harmóniájához a jövőben. Az ünnepségen több személy is részt vett, köztük a koreai buddhista Jogye-rend Hyechong mestere és Jose Honorio da Costa Pereira Geronimo, Kelet-Timor felsőoktatási, tudományos és kulturális minisztere.

„Szeretném kifejezni köszönetemet mindazoknak, akik részt vettek a béke történetének mai 10. évfordulóján” – mondta Lee Man-hee, a HWPL elnöke megemlékező beszédében. „Ne húzzuk meg azt a határt, hogy mi most különbözünk egymástól, hanem játsszunk szerepet a globális közösség megmentésében azzal, hogy a szeretet és a béke összetevőivel eggyé válunk. Működjünk együtt egymás megmentése érdekében, és hagyjunk értékes békét örökségként a jövő nemzedékekre”.

A 10. évforduló alkalmából rendezett ünnepségen megvizsgálták a 2014 óta megvalósult békeprojektek gyakorlati eredményeit, és megvitatták a jövőbeli terveket, különös tekintettel egy „regionális hálózat” létrehozására, amely a regionális sajátosságokra szabott béke stratégiát dolgoz ki. A regionális hálózaton keresztül az egyes régiók aktívan reagálnak majd a békét fenyegető dolgokra, és egyesítik a közös képességeket.

A rendezvény kulcsszavának, a „régiók közötti együttműködésnek” megfelelően a HWPL partnerséget írt alá a Hét Plusz Csoporttal (G7+), egy kormányközi szervezettel, valamint a Latin-Amerikai és Karibi Tanács (PARLATINO), egy magas szintű politikai fórum szervezetével, békeprojektek kidolgozása céljából. A G7+ a vitás országok közötti béke, stabilitás és harmónia érdekében jött létre fejlesztés révén, és 20 tagállama van, míg a PARLATINO a demokrácia alapjain álló fejlődés és integráció előmozdítására jött létre, és jelenleg 23 tagállama van.

Az ünnepségen került sor továbbá a „Donghaeng: A Koreai Köztársaság összekapcsolása” elnevezésű nyilvános kampány elindítására és a szándéknyilatkozat aláírására is. A „Donghaeng” kampányt júliusban kísérleti jelleggel tartották Korea nagyvárosaiban. A kampányindító ünnepségen 230 civil társadalmi szervezettel fogunk együttműködni a generációk közötti kulturális kapcsolatok kialakítása és különböző békeprogramok végrehajtása érdekében.

Lee elnök átadta a kinevezési okiratot Kim Dong-hee-nek, a kampány promóciós részlege vezetőjének, majd Kim felolvasta a nyilatkozatot, és ünnepélyes keretek között bejelentette a kampány indulását.

A nyilatkozat tartalmazott egy ígéretet a generációk közötti szakadék csökkentésére és a kölcsönös megértés előmozdítására egy jobb jövő érdekében, valamint arra, hogy a különböző kultúrák számára lehetőséget biztosítanak egymás tiszteletére és megértésére.

A jövőben a „Donghaeng” kampány a Saemaul Undong (Új falu kampány) szellemét fogja örökölni, amely a 20. században a gazdasági fejlődéshez és a társadalmi változásokhoz vezetett Koreában, és különböző tevékenységeket fog végezni országszerte, mint polgári alanyok. Ahogyan a Saemaul Undong (Új falu kampány) a vidéki területek modernizációja és a közösségi tudat erősítése révén érte el a nemzeti fejlődést, a kísérő kampány célja, hogy a társadalmi szolidaritás és együttműködés alapján leküzdje a generációk, régiók, nemek és ideológiák által okozott társadalmi konfliktusokat.

Ezen túlmenően, a „regionális hálózat” megvalósítása céljából, a különböző osztályok között üléseket tartanak Koreában és a világ más országaiban. A „Legyen minden falu a Földön a béke hírnöke” szlogen alatt az egyének szerepet kapnak a béke előmozdításában. Konkrétan a békét és egységet kívánó üzeneteket gyűjtenek össze és osztanak meg az élet minden területéről érkező polgároktól otthon és külföldön.

Eközben a HWPL, az ENSZ Gazdasági és Szociális Tanácsához és a Közügyek Hivatalához kapcsolódó nem kormányzati szervezet 2014-ben Szöulban világbékekonferenciát tartott. Akkor több mint 140 országból több mint 1000 politikai, vallási, női és ifjúsági vezető és újságíró kapott meghívást. A találkozó számos kérdéssel foglalkozott, többek között a vitarendezéssel, a vallási harmóniával és a tartós békét biztosító jogi mechanizmusok végrehajtásával. (x)