Szaft ’N Burger 2024, Debrecen

Szaft ’N Burger 2024, Debrecen: Püspökladányé az év hamburgere

Gasztro Helyi hírek

Negyedik alkalommal volt szeptember első hétvégéjén Debrecen a hamburger fővárosa. Már-már hagyomány, hogy az első “őszi” szombaton a Békás-tónál összegyűlnek a grillezés és hamburgerkészítés szerelmesei, majd a szakma nagyjai, többek között Jancsa Janival a zsűriben, megválasztják az ország burgerét. Tavaly egyébként Szolnokra került a profi pénzdíjas hamburgersütő verseny vándorserlege.

Hirdessen nálunk! Megéri!

Újdonság is akadt

Az ilyenkor megszokott kategóriák mellett akadt egy újdonság is a programban, mert ha már a hússütés és a csípős szószok mellé dukál az erő is, ennek jegyében egy húzódzkodó versenyt is tartottak, amin bárki részt vehetett. A meghirdetett kategóriákra ezúttal is csapatban és egyénileg is lehetett nevezni, és emellett volt junior kategória is, ahol a legkisebbek is megmutathatták, mit tudnak a grillrács mellett. Emellett freestyle módban is lehetett indulni, ahol nem volt megkötés a hús használatára vonatkozóan, mivel a legtöbb esetben a főszponzor által biztosító hortobágyi Angus marhahúsból kellett ételkölteményeket varázsolni. Az igazi nagyágyú az egyéni profi verseny volt az ország burgere címért, valamint a steaksütő tusa, ahol szintén díszes serleg járt a győztesnek. Ez utóbbinál egyébként picanhából, azaz marhafartőből kellett ínycsiklandó steaket sütni.

.

Előadások és koncert a tóparton

A délelőtt kilenc órakor kezdődő verseny közben a főszínpadon különböző előadásokat is megtekinthettek a kilátogatók, akik egyébként igen szép számmal vettek részt az eseményen, hiszen a kitelepült hamburgeres és sörös standoknál is könnyűszerrel csillapíthattuk éhünket és szomjunkat. A színpadon dr. Ujhelyi Nelli kezdett és „Színek a tányéron” címmel sütést tartott. A hölgyet egyébként az egészséges élet nagykövetének neveztek ki nem régen, majd a hétvége egyik főszereplőjéről, a hortobágyi angus marhahúsról is megtudhattunk többet, ami egyébként világon a 22. legértékesebb marhának számít. Ennek különlegessége többek között a stresszmentes tartásban és a GMO mentes takarmányozásban keresendő, amit dr. Kun Péter ecsetelt az érdeklődőknek, majd jött egy rockabily stílust játszó pörgős Matchboys koncert, amely tökéletesen illett a burgersütő verseny milliőjéhez, ami az amerikai életérzést hivatott volt megidézni a Nagyerdőn.

A picanha sütés és a smash burger reneszánsza

Az utolsó fellépő, ha lehet így fogalmazni, az Zákány Dániel volt, aki egyébként debreceni és a steaksütő tusa alapanyagának az angus picanhának a helyes sütését mutatta be, mivel ez a húsrészt különösen nehéz jól elkészíteni.  A bélszínhez hasonlító keresztfartőt többek között szobahőmérsékleten ajánlott tartani, majd úgy elkezdeni a sütését és fűszerezésnél mindössze elegendő só pehely és tört bors. Utoljára Jancsa Jani alias a Burgerpápa és a Nagy Burgerkönyv szerzője lépett a színpadra, aki a smashburgerből mutatott be kétfajta változatot, amely az Oklahoma burger és a Hortobágyi betyár smashburger volt, amiből a végén a szerencsések kaphattak limitáltan kóstolót. Ez a fajta technika, ami már több mint száz éve jelen van a vendéglátásban, annyiban tér el a hagyományostól, hogy a húsból nem pogácsákat, hanem golyókat formálnak. Ezután a grillre vagy a forró vasserpenyőbe teszik, és egészen laposra kilapítják egy préssel és hagyják, hogy direkt letapadjon, így roppanós textúrája van a húsnak. Nekem ugyan nem volt lehetőségem megkóstolni ezeket az ételkölteményeket, de az illatok, amelyek a rostlapról keringtek felénk nagyon ínycsiklandóak voltak és nem véletlen, hogy reneszánszát éli ez az irányzat.

Püspökladányi lett az év burgere

Az esemény záróakkordjaként pedig jöhetett az ünnepélyes eredményhirdetés, ahol elsőként a pull-up challange-ben a férfiaknál huszonötöt, míg a hölgyeknél 13-at húzódzkodott a végső győztes.

A legjobb steaksütő a miskolci Makai András lett, aki több kategóriában is előkelő helyen végzett, így a királykategóriában is benne volt a legjobb hat díjazott között, amit végül a püspökladányi Berecz Attila alkotása nyert meg, ami a megsütött marhahúson kívül tartalmazott dijoni mustárt, marhaszegyből készül pastramit, chimichurrit, masdamer és cheddar sajtot és egy bodzavirágos egreslekvárt, amivel totálisan megvette a zsűrit a hajdú-bihari versenyző.

A győztes köszönetet mondott az Istentől kapott tehetségének és méltatta a családtagjait, akiknek támogatása ideje és türelme nélkül nem érhette volna el ezt a nagy sikert. Ez a vándorserleg egyúttal egy jó ajánlólevél is lehet számára üzleti életben a negyedmillió fontos fődíja és többi szponzori felajánlás mellé. Adva van a kérdés, hogy jövőre azaz ötödjére lesz-e majd címvédés?

– Faragó László –