Tasó László, Tasi Sándor és Filemon Mihály Brüsszelben

Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt nyomoz a NAV a nyírmártonfalvai lombkoronasétány ügyében

Helyi hírek

A sajtóban megjelent hírekkel ellentétben a nyírmártonfalvai lombkoronasétány ügyben nem az Európai Ügyészség, hanem a Nemzeti Adó– és Vámhivatal illetékes szerve nyomoz különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt – tájékoztatott a Hajdú-Bihar Vármegyei Főügyészség.

Dr. Vadai Ágnes országgyűlési képviselő 2023. április 16-án előterjesztett írásbeli választ igénylő kérdése alapján a Nemzeti Adó– és Vámhivatal Bűnügyi Főigazgatósága Központi Nyomozó Főosztálya különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt folytat nyomozást a Filemon Mihály polgármester nevével fémjelzett, nyírmártonfalvai lomb nélküli lombkoronasétány ügyében.

Az Európai Ügyészség (a továbbiakban: EPPO) 2024. február 23-án átiratot küldött a Legfőbb Ügyészségnek. Ennek lényege szerint a Transparency International Magyarország bejelentést tett korrupcióra hivatkozva a Nyíradonyban megvalósult lombkoronaösvény projektek, illetve a nyírmártonfalvai lombkorona tanösvény projekt kapcsán. A bejelentő álláspontja szerint uniós támogatásokhoz jutnak politikailag befolyásos személyek.

Az EPPO megállapította, hogy a bejelentésben foglalt tényállítások nem tartoznak a hatáskörükbe, ezért a Transparency International Magyarország bejelentését a Legfőbb Ügyészségnek küldte meg. A Legfőbb Ügyészség ezt követően a bejelentést és az EPPO átiratát a költségvetési csalás bűntette miatt folyó nyomozásban történő felhasználás végett a Hajdú-Bihar Vármegyei Főügyészségnek továbbította.

Filemon, Tasó és Tasi is élt a lehetőséggel

Lombkoronasétányra nem csak Filemon Mihály vett fel uniós támogatást. Így tett Tasó László fideszes országgyűlési képviselő és Tasi Sándor megyei önkormányzati alelnök is.

Tasó László rendre azzal takarózik, hogy az 5 milliós projeketet “saját zsebből” finanszírozta – azt már elhallgatja, hogy ezt az összeget visszakapja, vagyis kapta volna az Uniótól.

Itt írtunk erről bővebben:

Tízmilliókat kapott Tasó László, Tasi Sándor és Filemon Mihály lombkoronasétányok építésére – van, ahol tarra vágták az egész erdőt