Novák Előd

Utolsóként a magyar parlament is megszavazta a svéd NATO-csatlakozást, a Mi Hazánk képviselői nemmel voksoltak

Ország

Hozzájárult az Országgyűlés Svédország csatlakozásához az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez (NATO). A képviselők 188 igen és 6 nem szavazattal, tartózkodás nélkül hagyták jóvá a csatlakozási jegyzőkönyv kihirdetéséről szóló törvényt.

A hat nemmel szavazó a Mi Hazánk Mozgalom frakciójában ül, íme a nevek:

Apáti István,
Dócs Dávid,
Dúró Dóra,
Novák Előd,
Szabadi István,
Toroczkai László.

Az eddig semleges észak-európai állam – Finnországgal együtt – az orosz-ukrán háború 2022-es kitörését követően kérte felvételét a katonai szövetséghez. Svédország akkor válik taggá, amikor a csatlakozási okiratát letétbe helyezi az Amerikai Egyesült Államok Kormányánál.

“Diplomáciai fegyverletételnek, nemzetárulásnak is joggal nevezhetők ezek az esetek”

– fogalmazott a szavazás előtt Novák Előd, arra kérve az Országgyűlést, hogy vétózza meg a svéd NATO-csatlakozást.

Hangsúlyozta: Magyarország látványosan elvesztette Törökország szövetségét, helyette inkább Izrael utolsó csatlósa lett, miután Szijjártó Péter egyedüli uniós külügyminiszterként nem támogatta az izraeli “telepes terroristák” szankciós listára helyezését.

Nehezményezte azt is, hogy “Svédországot sem nyertük meg”, mindössze négy használt Gripent vesz az ország – közölte. Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára válaszában a NATO-bővítésről úgy nyilatkozott: a kormány kiállt a magyar érdek mellett, az alaptalan svéd hazugságokat visszautasította, bizalomépítő lépések történtek.

Ukrajna kapcsán megjegyezte, a magyar kormány álláspontja világos: nem támogatja a háborút, azonnali, feltétel nélküli fegyverszünetet, béketárgyalásokat és békét szorgalmaz, és azon az állásponton van, hogy mindent meg kell tenni a konfliktus eszkalációjának elkerülése érdekében.

A főtitkár üdvözölte a döntést

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár az X-en közzétett üzenetében üdvözölte, hogy az Országgyűlés hétfőn jóváhagyta Svédország csatlakozását az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez.

A főtitkár közölte: most, hogy minden szövetséges ország jóváhagyta Svédország csatlakozását, a skandináv ország lesz a NATO 32. tagállama.
“Svédország tagságával erősebbé válunk és nagyobb biztonságban leszünk” – zárta üzenetét Stoltenberg.