Szigetszentmiklósi akkumulátorgyár

A nikkel határértékének kétezerszerese érte az akkugyári munkásokat Szigetszentmiklóson

Ország

Hosszas huzavona után megszerezte az Átlátszó a kitakarás nélküli dokumentumokat az adatokat a végsőkig titkolni próbáló kormányhivataltól, így most már bizonyos: évekig rákkeltő nehézfémeknek voltak kitéve a SungEel Kft. szigetszentmiklósi akkumulátorfeldolgozó-üzemeinek dolgozói.

A portál birtokába jutott információk szerint a szigetszentmiklósi üzemben 18 dolgozó volt kitéve nikkel és kobalt fokozott expozíciójának, amit a cég nem jelentett és nem is vizsgált ki.

Az IMSYS Mérnöki Szolgáltató Kft. 2022. április-májusban végzett vizsgálatai során szilárd anyag, nikkel, kobalt, mangán, lítium és réz koncentráció mérését végezték el, több munkaterületen. Az egyik gépsornál a nikkel levegőben mért koncentrációja kétezerszeresen haladta meg az előírt határértéket, de a kobalt, mangán koncentrációja is sokszorosa volt a megengedettnek.

Pósán László örömhírt hozott: stratégiai megállapodást írt alá a CATL és a Debreceni Szakképzési Centrum

Majd 2022 augusztusában az Akusztika Mérnök Iroda Kft. mért határértéket meghaladó nikkel- és kobalt-koncentrációt. A vizsgálatok nyomán a hatóság megállapította, hogy a vizsgált munkahelyek nem felelnek meg a jogszabályi követelményeknek; a 18 dolgozó súlyos veszélyeztetéséért pedig 8,4 millió forintos büntetést szabtak ki a cégre.

A SungEel Kft. gyárában nem csak a veszélyes anyagokkal volt probléma. Emlékezhetünk, március 14-én felrobbant egy darálógép, egy munkás még aznap belehalt a sérüléseibe, egy másik dolgozó életéért viszont hetekig küzdöttek, ő április 3-án vesztette életét. Egy harmadik munkavállaló könnyebb sérüléseket szenvedett. A munkavédelmi hatóság június végén 10 millió forintos bírsággal sújtotta a céget. Emellett pedig a katasztrófavédelem is hátrányosságokat tárt fel. Mivel a bátonyterenyei üzemben is sorozatban találtak a hatóságok szabálytalanságokat, 2023-ban leállították.

Fábián István: az akkugyárak vízkivétele gyorsíthatja Debrecen süllyedését