Papp László debreceni közgyűlés

A Mikepércsi Anyák eljárást kezdeményeztek Debrecen önkormányzata ellen

Helyi hírek

A Mikepércsi Anyák a Környezetért Egyesület (MIAKÖ) törvényességi felügyeleti eljárást kezdeményezett Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzatával szemben – tájékoztatta portálunkat az egyesület. Közleményükben részletezik: a kormány részéről Orbán Viktor miniszterelnök, Szijjártó Péter, Gulyás Gergely és Lázár János miniszterek által sűrűn hangoztatott, cáfolhatatlan tényként közölt információ, hogy az akkumulátorgyárak kapcsán a magyar hatóságok és az önkormányzatok betartják és betartatják az európainál is szigorúbb hazai környezetvédelmi szabályokat.

Az egyesület szerint ma már bárki megbizonyosodhat arról, hogy a valóság teljesen más képet mutat.

Az önkormányzatok lazán és szabadon kezelik a rájuk vonatkozó jogszabályokat, a hatóságok tehetetlenek, egyrészt a használhatatlan jogszabályok miatt, amelyekkel dolgozniuk kell, másrészt a “fentről megmondják, hogy meddig mehetünk el” kézi irányítás miatt

– fogalmaznak.

A Mikepércsi Anyák a Környezetért Egyesület közérdekű adatigénylés segítségével szerette volna megtudni, hogy Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata betartja-e a rá vonatkozó környezetvédelmi szabályokat, annak a környezetvédelmi törvénynek a szabályait, amely kötelező feladatokat határoz meg a településeknek, így Debrecennek is.

Ha nincs akkugyár, BMW-gyár sem lesz? Választ várnak a Mikepércsi Anyák a magyarországi autóvállalatoktól

Mint írják, harminc nap után levelet és egy dokumentumcsomagot kaptak az önkormányzattól, amit a sajtó és nyilvánosság számára hozzáférhetővé tettek honlapjukon, a www.stopakkugyar.hu oldalon.

A Papp László polgármestertől kapott dokumentumok feldolgozása jelenleg is folyamatban van, ugyanakkor az egyesület már most megállapította, hogy a debreceni városháza nem tartja be a környezetvédelmi törvény rá vonatkozó szabályait, “hiszen úgy engedi letelepedni ezeket a gyárakat, hogy önálló települési környezetvédelmi programja sincsen 2015 óta, vagyis már 8 éve”.

A MIAKÖ szerint felmerül a kérdés, hogyan hozhatott Papp László és a közgyűlés megalapozott döntést az ipari parkok bővítéséről, a kínai és dél-koreai cégekről úgy, hogy nem rendelkezett ilyen jogszabály által előírt dokumentummal.

A környezetvédelmi törvény be nem tartása nem “csak” azt jelenti ebben az esetben, hogy a hazai jogszabályt sem tartják be, de azt is jelenti, hogy az uniós irányelveket sem, amelyek ebbe a jogszabályba lettek átültetve

– emeli ki a Mikepércsi Anyák közleménye.

Azt is írják, felmerül a kérdés, hogyan tudott a kormányhivatal környezetvédelmi hatósága, illetve a katasztrófavédelem megalapozott döntést hozni ezen dokumentum hiányában a gyárak engedélyezése során.

Véleményünk szerint elvárható, hogy egy erőltetett iparosításba kezdő nagyváros rendelkezzen a jogszabályban meghatározott tervekkel, programokkal, mielőtt több ezer kamionnyi veszélyes anyagokat felhasználó és egy részüket a környezetbe engedő üzemeket enged a területére. Elvárható, hogy a programmal kapcsolatos egyeztetései eljárásokat jogszabályban foglaltak szerint folytassa le, így egyeztessen a szomszédos önkormányzatokkal, a megyei önkormányzattal, az érintett hatóságokkal

– írja az egyesület.

A Mikepércsi Anyák a Környezetért Egyesület a kapott dokumentumokból azt a következtetést vonta le, hogy ezek az egyeztetések nem valósultak meg.

A Mikepércsi Anyák a Környezetért Egyesület felelőssége, hogy a megállapításai ne csak egyesületi megállapítások maradjanak, ezért a dokumentumok megküldésével – jogszabálysértésre hivatkozással -, kezdeményezzük a Kormányhivatalnál törvényességi felügyeleti eljárás megindítását Debrecen Megyei Jogú Várossal szemben

– olvasható a közleményben.

A jogszabálysértés és a kezdeményezett eljárás részletei megtekinthetők itt.