Orbán az EU-csúcs előtt Brüsszelben: "Hová lett a pénz?"

Orbán az EU-csúcs előtt Brüsszelben: “Hová lett a pénz?”

Ország

Orbán Viktor a Facebook-oldalán közzétett videóban arról beszél, hogy Brüsszelben hamarosan kezdődik az európai uniós tagállamok vezetőinek csúcstalálkozója. Erősen indít:

Egyetlen dolgot kérdez most itt Brüsszelben mindenki: hová lett a pénz?

Ugyanis – folytatta a kormányfő – az Európai Bizottság benyújtott egy költségvetésmódosítási javaslatot: „újabb súlyos százmilliárdok” befizetését kéri a tagállamoktól.

Orbán Viktor szavai szerint adódik a kérdés, hogy jöhetett létre ez a helyzet, hogyan sodorhatták a csőd szélére az Európai Uniót.

A nagyobb tételeket sorolva ismertette: 50 milliárd eurót akarnak kérni a tagállamoktól, hogy odaadhassák Ukrajnának, „miközben azzal a pénzzel sem tudnak elszámolni, amit eddig adtunk”.

Sok pénzt akarnak a tagállamoktól, hogy ki tudják fizetni a korábban felvett európai uniós hitelek kamatait

– tette hozzá. Megjegyezte: ezek azok a hitelek, amelyekből ezidáig Lengyelország és Magyarország „egyetlen fityinget sem látott”.

A miniszterelnök frivolnak nevezte, hogy még több pénzt akarnak tőlünk a migrációra, de nem a határvédelemre, hanem hogy behozhassák a migránsokat és „természetesen magukról sem feledkeztek meg: eurómilliárdokat kérnek a brüsszeli bürokraták fizetésének emelésére”.

Orbán Viktor kijelentette: a magyar álláspont világos, először tudni akarjuk, mire költötték el „azt a rengeteg pénzt, amit eddig adtunk”.

Utána választ várunk arra a kérdésre: kik felelősek azért, hogy a csőd szélére jutott az Európai Unió

– zárta szavait.

Orbán Viktor péntek reggel 7:30-tól élőben jelentkezik Brüsszelből.