Pósán László

Pósán Lászlóékon kifogott a matek: 42 millió forintos óradíjat állapítottak meg a pedagógusoknak

Helyi hírek

Valamit nagyon elszámolt az úgynevezett státusztörvényhez (az elszenvedői bosszútörvényként emlegetik) benyújtott fideszes módosító javaslat, amit Dunai Mónika, Kállai Mária, a debreceni Pósán László és Nagy Csaba nyújtott be – vette észre a nedolgozzingyen.hu.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) portálja rámutat: az óradíjat eddig úgy számolták ki, hogy a neveléssel-oktatással lekötött munkaidő alsó mértékét (eddig 22 óra) megszorozták 4,33-mal, majd az így kapott számmal, 95,26-tal osztották el az illetmény összegét.

A fideszes javaslatban azonban nem osztás, hanem szorzás van a végén:

„Törvényjavaslat érintett rendelkezése: 103. § (6) bekezdés a) pont
Módosítás jellege: módosítás
(6) A (4) és (5) bekezdés szerinti egy órára járó óradíj megállapításához a köznevelési foglalkoztatotti jogviszonyban álló havi illetményét
a) pedagógus esetén az általa betöltött munkakörre az 1. mellékletben meghatározott [legalacsonyabb] óraszám, többes munkakör betöltése esetén a munkakörökhöz tartozó óraszámok átlaga, 4,33-mal történő szorzataként kell meghatározni.”

Pósán László a pedagógusokat szívató törvényről: “a PDSZ-szel nem is kellett volna egyeztetni”

A Fidesz pénteki javaslata 24 órára emelte a neveléssel-oktatással lekötött munkaidőt, így tehát ha a Pedagógus I. fokozathoz tartozó legalacsonyabb illetményt, a havi 410 000 forintot vesszük alapul, és a javaslat alapján ezt megszorozzuk 24×4,33-mal, azaz 103,92-vel, akkor egy órára számolva 42 607 200 forint, azaz negyvenkétmillió-hatszázhétezer-kettőszáz forint óradíjat kapunk.

„Tanakodtunk, hogy szóljunk-e, de végül úgy döntöttünk, hogy nem hagyjuk hamis illúzióban ringatni magunkat, mert a korrekcióra úgyis még az első Mészáros Lőrinc-i léptékű átalánydíj kifizetése előtt sor kerülne”

– írja honlapján a PDSZ.