Lámpakapcsolgatás helyett hitelből cserél ledesre 6000 lámpatestet Debrecen

Helyi hírek

 Nem kapcsol le lámpákat, hanem egy 2,5 milliárd forintos hitelfelvételből 1,6 milliárd forintot arra kíván fordítani, hogy közel 6000 jelenlegi lámpatestet ledesre cseréljen – tette közzé Balázs Ákos, Debrecen városüzemeltetési és környezetvédelmi feladataiért felelős alpolgármestere csütörtöki sajtótáékoztatóján.

Debrecenben 24.897 darab lámpa biztosítja a közvilágítást 8,4 millió kilowattóra fogyasztással. Beavatkozás nélkül a közvilágítás biztosítása idén mintegy 2,43 milliárd forint kiadást jelentene a város költségvetésnek. Korábban döntött arról a közgyűlés, hogy energiamegtakarítás érdekében a város lekapcsol bizonyos számú közvilágítási lámpát. Ezt a célt azonban már másképpen kívánja elérni az önkormányzat.

800 millió forintot spórolhat az áramszámlán Debrecen

Nem kapcsol le lámpákat, hanem egy 2,5 milliárd forintos hitelfelvételből 1,6 milliárd forintot arra kíván fordítani, hogy közel 6000 jelenlegi lámpatestet ledesre cseréljen. Ez a fejlesztés évente 700 tonna szén-dioxid kibocsátás csökkenést és 800 millió forint költségmegtakarítást eredményezhet. Ezt a megtakarítást pedig a következő években a város vissza fogja forgatni további lámpatestek cseréjére.

Szabályozható lesz a lámpál fényereje Debrecenben

Eképpen az elkövetkezendő 10 éven belül az összes jelenlegi közvilágítási lámpatest ledesre cserélhető, illetve újabb források bevonásával ez a folyamat felgyorsítható. Egy okos üzemeltető rendszer alkalmazásával a lámpák aktuális fényereje – a környezeti fényviszonyoknak megfelelően – szabályozható lesz, amivel nagyon komoly plusz energiamegtakarítást lehet majd elérni.

Okos közlekedésirányítási rendszer is indul Debrecenben

Balázs Ákos ez utóbbi fejlesztés kapcsán azt is hangsúlyozta, hogy Debrecen igyekszik városüzemeltetési tevékenységét lépésenként intelligenssé tenni. Ennek felelőse a Debreceni Városüzemeltető Kft. Már ők felügyelik az energetikailag felújított intézmények rendszereit, s ők fogják működtetni a ledes lámpák okos üzemeltető rendszerét, a nagyerdei parkerdő és a Sziget-kék tematikus játszópark intelligens kamerarendszerét, diszpécserszolgálatát és járőrszolgálatát is.

Hozzájuk fog tartozni az az okos közlekedésirányítási rendszer is, melyet a közlekedési jelzőlámpák valós idejű adatokon alapuló irányítása érdekében tervez bevezetni az önkormányzat. Ez utóbbi célra a Debrecen2030 programban kap kormányzati támogatást a város. Ennek a fejlesztésnek is lesz környezetvédelmi hatása, hiszen a közlekedés dinamikusabbá válása csökkenti a környezetterhelést.

Ingyenes lakossági LED-csereprogram indult Debrecenben

Így világítanak az új ledek Sárándon