Helene hurrikán Florida

Közeledik a Helene hurrikán Florida felé, kiürítik a környéket

Világ

Az elmúlt egy év legerősebb vihara éri el hamarosan az Egyesült Államokat. Helene érkezte előtt már megkezdték evakuálni a lakosságot Florida egyes részeiről.

A Helene nevű (egyelőre) trópusi vihar kedd reggel alakult ki a Karib-tenger északnyugati részén, és gyors erősödésbe kezdett. Mindössze 48 órára lehet szüksége ahhoz, hogy 45 mérföld/órás trópusi viharból 3. kategóriájú hurrikánná fejlődjön, ahogy a rendkívül meleg Mexikói-öböl vizei felett erőt gyűjt.

Hurrikánriasztást adtak ki Florida nyugati partvidékének egyes részeire, az Anclote folyótól Mexico Beach-ig, a Nemzeti Hurrikán Központ  közleménye szerint. A mexikói kormány szintén hurrikánriasztást adott ki a Cabo Catoche és Tulum közötti területre.

Este 11 órára a Helene szelei 60 mérföld/órára (kb. 96 km/óra) erősödtek, még nagyobb széllökésekkel kísérve. A vihar várhatóan csütörtök késő este ér partot Florida nyugati partvidékén, valószínűleg a Big Bend régióban – közölte a hurrikánközpont.

Helene valószínűleg áradásokat okozó esőzéseket és életveszélyes vihardagályokat hoz majd. A Nemzeti Hurrikán Központ arra is figyelmeztetett, hogy a vihar pályája a következő napokban változhat.

Helene rendkívül erős vihar lesz, és Florida határain túl is érezteti majd hatását. Felhőszakadások, áramkimaradások és tornádók kísérik majd az útját több délkeleti államban is.

Az evakuálások kedden megkezdődtek Florida veszélyeztetett területein a vihardagály fenyegetése miatt. A hatóságok kötelező evakuálást rendeltek el legalább hét megye egyes részein, beleértve Pinellas, Hernando, Charlotte, Gulf, Manatee és Sarasota megyéket. Kötelező evakuálást rendeltek el Franklin, Wakulla és Taylor megyék teljes területére is.

Az utolsó hurrikán, amely 3. kategóriájúként érte el az Egyesült Államok partjait, az Idalia volt, amely szintén a Big Bend régióban ért partot, és tavaly augusztusban rekordmagas vihardagályt okozott Tampa és a Big Bend között.