hadihajók

A nukleáris válaszcsapást gyakorolta az orosz hadsereg

Világ

Gyakorlatot tartottak Oroszország “hadászati elrettentő erői” Vlagyimir Putyin elnök irányításával – közölte szerdán a Kreml.

Szergej Sojgu védelmi miniszter Putyinnak, aki a Kreml szituációs terméből figyelte az eseményeket, arról tett jelentést, hogy a “hadászati támadó erők” által egy ellenséges nukleáris támadásra válaszul végrehajtott nagyerejű nukleáris csapás megindításával összefüggő feladatokat gyakorolták el. Valerij Geraszimov vezérkari főnök közölte, hogy a gyakorlaton részt vett az “orosz hadászati rakétaerők” Jarsz típusú mobil szárazföldi hadászati rakétarendszere, az orosz Északi Flotta Tula hadászati rakétahordozó tengeralattjárója, valamint két Tu-95MSZ típusú nagyhatótávolságú hadászati rakétahordozó repülőgép.

A Kreml szerint a gyakorlat során a pleszecki űrközpontból a kamcsatkai Kura tesztpályára indítottak el egy Jarsz interkontinentális ballisztikus rakétát, a Barents-tengerről, a nukleáris meghajtású Tula hadászati rakétahordozó tengeralattjáróról egy Szinyeva ballisztikus rakétát bocsátottak fel, a Tu-95MSZ nagyhatótávolságú repülőgépek pedig a levegőből indítottak rakétákat. Mindeközben ellenőrizték a katonai irányítószervek képzettségi szintjét, a vezetés, valamint a műveleti állomány készségét az alárendelt csapatok irányításának megszervezésére. A Kreml közlése szerint minden betervezett feladatot maradéktalanul teljesítettek.

Emeleltt bejelentették, hogy Oroszország jövőre növelni fogja fegyveres erőinek létszámát, egy új hadtestet és egy flottillát állít fel.

“Államunk függetlenségének és biztonságának hatékony védelme érdekében intézkedések együttesét fogjuk meghozni a fegyveres erők bővítése, létszámának növelése és megerősítése érdekében. Egyebek között jövőre egy újabb hadtest, hét hadosztály, 19 dandár, 49 ezred és egy flottilla felállítását tervezük” – mondta Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese.

Medvegyev azt hangoztatta, hogy a világban és Oroszország körül továbbra is feszült a helyzet. Ez a megállapítás, mint mondta az ukrajnai “különleges hadművelet” övezetére és a szomszédos országokra, ahol a NATO folyamatosan növeli katonai potenciálját, egyaránt érvényes. A volt állam- és kormányfő elmondta: Vlagyimir Putyin elnök úgy döntött, hogy 2024-ben folytatja a hadsereg szerződéses katonákkal való feltöltését. Szerinte az általa személyesen irányított toborzást elősegíti “a magasfokú hazafias szellem és az oroszoknak az a vágya, hogy megvédjék hazájukat”.
Medvegyev közölte: idén, az év eleje óta közel 385 ezer ember lépett katonai szolgálatba, közülük 305 ezer szerződéses katona, mintegy 80 ezer pedig önkéntes. A politikus szerint naponta több mint 1600-an szerződnek a hadsereghez.

(MTI)