Orbáni színjáték – vélemény

Vélemény

Ártatlan bárányt játszik már egy hete Orbán Viktor, amikor Finnország és Svédország NATO tagságáról beszél. Ő kérte a Fidesz és KDNP frakciókat, hogy szavazzák meg a két ország tagságát a katonai szövetségbe, de azok ragaszkodnak ahhoz, hogy delegációikkal tisztázzanak egyes kérdéseket Helsinkiben és Stockholmban. 
Aki egy kicsit is ismeri a Fideszt, az tudja, hogy ez egy hadsereg, amit őfelsége Orbán Viktor irányít. Van néhány altisztje, de alapvetően mindenki úgy táncol, ahogy ő fütyül.

Szó sincs itt semmiféle képviselői berzenkedésről, pártokon belüli különvéleményről. Csak előadja, hogy az embereit zavarja az északi kritika. Ez valójában őt zavarja. A finneknél az a fajta Putyin barátság és orosz pártiság, amit O.V. képvisel már rég kiverte a biztosítékot.

A Pósánokat, Kósákat és más narancsos papagájokat meg el lehet utaztatni a finn-orosz határra. Nézzék meg azt a vasfüggönyt, azokat az aláaknázott területeket. Ahhoz képest a magyar határkerítés kutyafüle. NATO nélkül is meg tudnák védeni az országot. Ott mindenki fegyvert fogna, aki él és mozog, mert olyan szintű a finn társadalom hazaszerete és a téli háború élénken él az emberek tudatában 80 év után is.

Svédország semleges volt az elmúlt kétszáz év során. Mindkét világháborúból ki tudtak maradni. Példaértékű demokrácia, nulla korrupció. Ha már ottjárnak a főnök szavazógépei, akkor erről is példát vehetnének. Bár Lázárt ismerve, majd ott is készít egy no-go zónás videót, ami a skandináv országok túlzottan liberális bevándorlási politikájának eredménye. Beengedték a világ összes szegény emberét, hogy egy korábbi ott szolgáló magyar diplomatát idézzek. És igen, ennek ez is az eredménye.

Ettől függetlenül a Honvédség svéd Gripeneket használ, amelyek NATO- kompatibilisek. Acéliparuk világhírű. Fontos befektetők Magyarországon. Lehet húzni az időt a tagságuk megszavazásával, de nem érdemes. Ha Bécsbe szeretnénk eljutni, akkor nem Moszkva felé kéne indulni…

– N. Nagy Sándor –