Vádat emeltek a zalai szülész-nőgyógyász osztályvezető ellen, aki ingyenes ellátásért alkalmanként 15.000 forintot fogadott el

Rendőrség

A Pécsi Fellebbviteli Főügyészség indítványára a bíróság egy orvos és az asszisztense cselekményét bűnszövetségben elkövetettnek minősítette. Az orvos az egyébként ingyenes ellátásért alkalmanként 15.000 forintot fogadott el, míg asszisztense a pénzek átvételében nyújtott segítséget.

A zalai szülész-nőgyógyász osztályvezető főorvos összemosta a magánrendelését a kórházban nyújtott egészségügyi szolgáltatással, ugyanis járóbetegellátás keretében ultrahangos vizsgálatokat végzett a magánpraxisában kezelt betegeken. Az egyébként ingyenes ellátásért alkalmanként 15.000 forintot kért és fogadott el. Nem volt engedélye ahhoz, hogy a kórház eszközeit, berendezéseit használva a magánbetegeit ellássa. Mindezen ügyletek lebonyolításában és a pénzek átvételében asszisztense nyújtott segítséget.

A Zala Vármegyei Főügyészség a főorvost és társát az önálló intézkedésre jogosult személy által üzletszerűen és bűnszövetségben elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntette miatt vádolta.

A Zalaegerszegi Törvényszék az orvost folytatólagosan elkövetett vesztegetés elfogadása bűntettében mondta ki bűnösnek, ezért halmazati büntetésül 2 év – végrehajtásában 5 év próbaidőre felfüggesztett – szabadságvesztés büntetésre, 10 millió forint pénzbüntetésre és 5 év orvosi foglalkozás gyakorlásától eltiltásra ítélte. A bíróság az asszisztenst bűnsegédként elkövetett vesztegetés elfogadása bűntettében mondta ki bűnösnek, amiért halmazati büntetésül 1 év szabadságvesztés büntetésre ítélte, végrehajtásában 2 év próbaidőre felfüggesztve.

Az ítélet ellen az ügyész mindkét vádlott terhére eltérő minősítésért, a főorvos esetében súlyosításért, a vádlott és védője pedig enyhítésért, a pénzbüntetés tételszámának mérsékléséért és a foglalkozástól eltiltás esetében annak a szülész-nőgyógyász szakorvoslástól meghatározása céljából fellebbeztek.

A Pécsi Fellebbviteli Főügyészség az ügyészi fellebbezést fenntartotta azzal, hogy mindkét vádlott cselekményét bűnszövetségben elkövetettként is minősítsék.

A Pécsi Ítélőtábla a jogerős határozatával a Pécsi Fellebbviteli Főügyészség indítványának megfelelően a vádlottak cselekményét bűnszövetségben elkövetettnek minősítette. Az orvos pénzbüntetését 5 millió forintra csökkentette, egyebekben helybenhagyta az elsőfokú bíróság ítéletét.