Börtön

Felgyújtotta a börtön zárkáját egy román férfi Debrecenben

Rendőrség

A Debreceni Járásbíróság 2024. március 18-án előkészítő ülést tartott annak a román férfinak az ügyében, aki tűzgyújtással akarta felhívni magára a figyelmet a debreceni büntetés-végrehajtási intézetben.

A nagyobb kárt okozó rongálás bűntette ügyében megtartott előkészítő ülésen az ügyész ismertette a vádiratot, továbbá beismerő nyilatkozat, valamint a tárgyaláshoz való jogról történő lemondás esetén a vádlottal szemben mértékes indítványt tett – 2 év 2 hónap börtönben végrehajtandó szabadságvesztés -a büntetés tartamára vonatkozóan. Az ügyészség kérte továbbá, hogy a bíróság a férfit 5 évre tiltsa ki Magyarország területéről.

A vádlott az előkészítő ülésen a tárgyaláshoz való jogáról nem mondott le, valamint a vádirattal egyezően nem tett beismerő nyilatkozatot, még a kárösszeg nagyságát is vitatta.

A vádirat lényege szerint a vádlott a Debrecen, Iparkamara utcán lévő Hajdú-Bihar Vármegyei Büntetés-végrehajtási Intézet első emeletének egyszemélyes zárkájában töltötte jogerős szabadságvesztés büntetését, amikor 2023. május 6-án 14 óra körül az őrök figyelmét akarta magára felhívni.

A zárkájában egyedül tartózkodó vádlott a vaskeretes ágyon lévő, huzattal ellátott matracot elmozdította a helyéről és azt a vas zárkaajtónak támasztotta. A vádlott ezt követően a ruhaneműjét, az ágyneműjét és a matracot meggyújtotta, majd elkezdett hangosan kiabálni, valamint betörte a zárkán lévő ablak üvegét.

A román vádlott kiabálását és az üvegcsörömpölést meghallották az őrök, akik benéztek az akkor már felmelegedett zárkaajtó nyílásán és látták a lángokat, valamint azt, hogy az ajtó el van torlaszolva. Ezt követően az őrök porral oltó készüléket vettek magukhoz, kinyitották a zárkaajtót és a kicsapó lángokat eloltották, valamint az égő matracot kihúzták a folyosóra, hogy el tudják oltani. A vádlott által keltett tűz nem terjedt ki a zárkán kívülre – fogalmaz a vád.

Az őrök felszólították a vádlottat, hogy jöjjön ki a zárkából, aminek az égési vagy füstsérülést nem szenvedő vádlott eleget tett. Annak reális esélye nem állt fenn, hogy a zárkában keletkezett tűz az épület további részére átterjedjen.

A vádlott cselekményével közel 580.000 forint kárt okozott a Hajdú-Bihar Vármegyei Büntetés-végrehajtási Intézetnek, amely eddig nem térült meg. A büntetőper 2024. április 29-én folytatódik.

Eltűnt a 17 éves debreceni Farkas Glória Viktória, keresik a rendőrök