Vádat emeltek az 1999-es gyilkosság gyanúsítottjaival szemben

Rendőrség

A Fővárosi Főügyészség előre kitervelten, több emberen elkövetett emberölés bűntette miatt emelt vádat két férfi ellen, akikkel szemben életfogytig tartó fegyházbüntetést indítványoz.

A vádirat szerint az egyik vádlott, egy jelenleg 52 éves férfi 1991 és 1998 között közeli baráti viszonyt ápolt korábbi bűntársával, egy magyar állampolgárral, az egyik későbbi sértettel. Mindkettejük közös ismerőse volt egy bolgár állampolgár, a későbbi másik sértett, akivel az ellenük indult egykori különböző büntető ügyekben elrendelt előzetes letartóztatásuk során kerültek kapcsolatba. A magyar állampolgár sértett rendkívül szoros kapcsolata 1998 nyarán meglazult az 52 éves férfival, ugyanakkor röviddel ezt követően, napi szintű, bizalmi kapcsolatba került a bolgár állampolgár sértettel.

Az 52 éves férfi ezidőtájt ismerte meg egy szlovákiai bűnszervezet vezetőjét, akinek anyagi és logisztikai segítséget is nyújtott, amikor az a társaival együtt – szlovákiai bűnszervezeti ellentétek elől menekülve – tartósan Budapesten tartózkodott. A vádlott elhatározta, hogy ezt a kapcsolatát felhasználva a korábbi bizalmasait – a magyar és a bolgár sértettet – megöleti.

A magyar sértett szabadságvesztés büntetését töltötte, melynek keretében enyhébb végrehajtási szabályok kedvezményében részesült, így 1998 decemberétől egy XV. kerületi vendéglőben tartózkodhatott reggeltől kora estig. A sértettnek itt munkaviszonyt igazoltak, ténylegesen azonban túlnyomórészt a neki fenntartott asztalnál ült, ahol barátaival, ismerőseivel, köztük a bolgár sértettel találkozott, aki napi szinten bejárt hozzá és hosszabb időt töltött ott vele. Mivel az 52 éves vádlott erről tudomással bírt, és magát a helyszínt is ismerte, ezen ismereteit megosztotta a szlovák bűnszervezeti vezetővel, aki megbízta ismerősét, az ügy másik vádlottját, egy jelenleg 56 éves szlovák férfit, hogy ezen a helyen ölje meg a sértetteket. A bűnszervezeti vezető további segítségként a tettes helyszínre, illetve az onnan történő elszállítására a bűnszervezetének egyik tagját utasította. Ez a férfi a bűncselekmény óta eltelt időben elhunyt.

A sértettek 1999. február 2-án a délelőtti órákban a vendéglőben ültek egy asztalnál, amikor a szlovák vádlott belépett a kisvendéglőbe, ahol az útjában lévő egyik vendéget félretolva gyors léptekkel, célirányosan a hátsó boxhoz ment, majd a nála lévő hangtompítós géppisztollyal összesen húsz, fejre és fejtájékra irányuló célzott lövéssel kioltotta a sértettek életét.

A lövések leadását követően a szlovák férfi a kisvendéglőt sietve elhagyta, és a közelben rá várakozó személygépkocsival a helyszínről elmenekült.

A Fővárosi Főügyészség a két férfival – az 52 évessel, mint felbujtóval – szemben előre kitervelten, több emberen elkövetett emberölés bűntette miatt emelt vádat a Fővárosi Törvényszék előtt.

A főügyészség velük szemben életfogytig tartó fegyházbüntetés kiszabására tett indítványt, azzal, hogy a vádlottak feltételes szabadságra bocsátásának legkorábbi időpontját a bíróság húsz évben határozza meg. A főügyészség mindezen túlmenően a szlovák férfi kiutasítására is indítványt tett.

A vádlottak letartóztatásban vannak.