Lerobbant kamionjával az embercsempész

Rendőrség

A Szegedi Járási Ügyészség vádat emelt azzal a török férfival szemben, aki tavaly decemberben 45 illegális határátlépő Nyugat-Európába történő csempészésében állapodott meg.

A vádirat szerint a vádlott 2020. december 1. napját megelőzően állapodott meg abban ismeretlen megbízójával, hogy kamionnal szállít illegális határátlépőket az Európai Unió belső területei felé. A megállapodásnak megfelelően a vádlott 2020. december 1. napján este 9 órakor vett fel kamionja rakterébe 31 szír, valamint 14 iraki állampolgárt Csanádpalota külterületén, akiket embercsempészek juttattak át a zöldhatáron és akik az ország területére történő belépéshez és az ország területén történő tartózkodáshoz szükséges jogszabályi feltételeknek nem feleltek meg.

A vádlott a megbízásnak megfelelően az autópályán Budapest felé indult, amikor Szeged magasságában lerobbant. A kamiont javítás végett bevontatták Szegedre egy szerelőműhelybe, ahol a munkások észlelték a kamionban megbújó illegális határátlépőket és értesítették a rendőrséget. A helyszínre érkező rendőrök a vádlottat előállították, majd őrizetbe vették.

A nyomozás során megállapítást nyert az is, hogy a vádlott 2020. július 23. napján 21., míg 2020. augusztus 23. napján további 23 illegális határátlépőt vett fel az általa vezetett tehergépkocsiba és szállította őket Ausztriába, illetőleg Szlovákiába.

A járási ügyészség a vádlottat 3 rendbeli, az államhatár átlépéséhez több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntettével vádolja.

A vádemeléskor letartóztatásban lévő vádlott bűnösségéről a Szegedi Járásbíróság fog dönteni.

Kép: illusztráció.