Debreceni nemzeti oltóanyaggyár

Tényleg kifizetőhely a debreceni Nemzeti Oltóanyaggyár? Itt a kormány válasza

Ország

A Nemzeti Oltóanyaggyárról, a nyugdíjak értékéről és a lakhatási költségekről is szó volt hétfőn az interpellációk között az Országgyűlésben.

DK: tényleg kifizetőhely a Nemzeti Oltóanyaggyár?

Varga Zoltán debreceni DK-s országgyűlési képviselő felidézte azt a Nemzeti Oltóanyaggyár alapkőletételnél tett ígéretet, miszerint az üzem már 2022 novemberében ontani fogja a Covid-vakcinákat, hozzátéve, hogy a gyárnak azonban még csak a torzója áll.

Anomáliaként említette, hogy tavaly a nem létező gyárnak 35 dolgozója volt, összesen 762 millió forintos éves bérrel, a 2024-es költségvetésben pedig 16,1 milliárd forintot különítettek el a gyárra. Felvetette ezért: az egész projekt nem más, mint fideszes kifizetőhely.

Mikor épül meg végre az oltóanyaggyár, mit fognak ott gyártani és kik dolgoznak jelenleg a gyárban? – tette fel a kérdést.

Egyelőre csak a gaz nő a debreceni “Nemzeti Oltóanyaggyár” telephelyén

Zsigó Róbert, a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára a korrupcióról szólva emlékeztetett a korrupcióval vádolt óbudai polgármesterre, a zuglói parkolási “mutyira”, illetve a 4-es metró ügyére is.

Elmondása szerint a Debreceni Egyetem tulajdonában lévő Oltóanyaggyár Zrt. létrehozta a gyárhoz szükséges humánerőforrás hátteret, megterveztette és 2022 decemberére kiviteleztette az épületet szerkezetkész állapotra, majd megterveztette az épület üzemviteli és gyártástechnológiai infrastruktúráját. Megalapozatlan tehát, hogy nincs munkavégzés – összegzett.

Hozzátette: a beruházás megvalósítása az ország gazdasági lehetőségeihez igazítottan folyamatban van, a cél továbbra is az autonóm ellátásbiztonság megteremtése.

Varga Zoltán a választ nem fogadta el.

(MTI)