Orbán Viktor háborús veszélyhelyzet

Újabb fél évvel meghosszabbítaná a kormány a háborús veszélyhelyzetet

Ország

Társadalmi egyeztetésre bocsátotta javaslatát a kormány, amelyben további 180 nappal meghosszabbítanák az orosz-ukrán háború miatti veszélyhelyzetet.

“A Hazánk szomszédságában zajló orosz–ukrán háború a második világháború óta nem tapasztalt humanitárius helyzetet eredményezett, és megváltoztatta az európai gazdasági helyzetet is. A humanitárius katasztrófa kezeléséhez és a nemzetközi, gazdasági változások következményeinek kivédéséhez Hazánknak továbbra is biztosítania kell a hatékony, gyors nemzeti válaszok kialakításának lehetőségét.

Annak biztosítása érdekében tehát, hogy minden szükséges eszköz rendelkezésre álljon a menekülő emberek segítésére, támogatására, elhelyezésére, valamint a felmerülő káros gazdasági hatások kivédése, a következmények enyhítése érdekében, továbbá annak biztosítása végett, hogy az ország mielőbb maga mögött hagyja a háború káros következményeit, a Kormány a veszélyhelyzet további 180 nappal történő meghosszabbítására tesz javaslatot”

– olvasható a parlament honlapjára feltöltött dokumentumban.

Emlékezhetünk, 2020 márciusa, a Covid-járvány kezdete óta szinte folyamatosan valamilyen veszélyhelyzetet talál indokként a kormány arra, hogy kvázi rendeletekkel irányítsa az országot.