Kósa Lajos és Bayer Zsolt a Cívis Klubban

Ha utálod Bayer Zsoltot, ebben az üzletben vásárolj

Ország

Bayer Zsolt a Magyar Nemzetben megjelent véleménycikkében szólított fel bojkottra a Spar ellen, kérve minden “normális, tisztességes magyar embert”, hogy kerüljék az üzletláncot.

Bayer szerint a Spar a kormányt hibáztatja a nehézségeiért, miközben más kiskereskedelmi cégek sikeresen működnek ugyanabban a gazdasági környezetben. Bayer kiemelte, hogy a Spar Magyarország második legnagyobb bevételű kiskereskedelmi lánca, mégis veszteséges. 2023-ban a Spar 18,2 milliárd forintos veszteséget könyvelt el, amit a különadókkal és a növekvő energiaköltségekkel magyarázott.

A konfliktus a Spar és a kormány között a különadók és az árstopok miatt alakult ki. A Financial Times beszámolt róla, hogy a Spar anyavállalata az Európai Unióhoz fordult a 2022-ben bevezetett magyar extraprofitadó ellen, amelyet diszkriminatívnak és uniós jogszabályokba ütközőnek tartanak. Az EU Bírósága végül megállapította, hogy a magyar árstop ellentétes az uniós joggal.

Bayer Zsolt felháborodását az EU bíróságának ítélete váltotta ki, amely szerint a 2022-ben bevezetett magyar árstop sérti a szabad versenyt. Az ügy a Spar kezdeményezésére indult, miután egy vidéki üzletüket megbírságolták az árstopos termékek hiánya miatt.

A publicista szerint az EU bírósága politikai eszközként működik, és tisztességtelen módon befolyásolja a folyamatokat. Bayer ezért arra kérte az embereket, hogy bojkottálják a Spar üzleteit, és ne vásároljanak ott semmit.

“Osszátok meg, terjesszétek, és vegyétek komolyan: mától nem megyünk a Sparba, soha, semmiért.”