Választás

Nagyon kikapott a fideszes jelölt – megvannak az időközi választások eredményei

Ország

Fürj Csaba, a Péterffy Attila Pécs Jövőjéért Egyesület jelöltje  nyerte a pécsi időközi önkormányzati választást, amelyet a 15-ös egyéni választókerületben azért kellett megismételni, mert az fideszes és az ellenzéki jelölt ugyanannyi szavazatot kapott – írja a Telex.

Fürj a szavazatok 58,82 százalékát kapta meg, míg ellenfele, a fideszes Kővári János 36,99 százalékot.

A portál emlékeztet: ezzel a győzelemmel azonban az ellenzéki tömbnek még mindig nem lesz elegendő szavazata a közgyűlésben, azonban így már csak 11:10 arányban vezet a Fidesz. Többsége tehát egyik tömbnek sincs, ehhez 13 képviselőre lenne szükség, így csak a közgyűlésben mandátumot szerző négy másik párt és szervezet (Tiszta Kezek Egyesület, Magyar Kétfarkú Kutyapárt, Mindenki Pécsért Egyesület, Mi Hazánk) egy-egy képviselőjének meggyőzésével érhető el döntési pozíció.

Gergelyné Mészáros Renáta lett Újsolt polgármestere

Gergelyné Mészáros Renáta független jelöltet választották meg a Bács-Kiskun megyei Újsolt polgármesterének a vasárnap megtartott időközi választáson.

A Nemzeti Választási Iroda honlapján közölt adatok szerint Gergelyné Mészáros Renáta 51, míg a szintén független Galauner Beáta 28 voksot kapott. A szavazáson a névjegyzékben szereplő 139 választópolgárból 79-en jelentek meg. Érvénytelen szavazat nem volt, rendkívüli esemény nem történt a választáson.

Az időközi választást azért írták ki a községben, mert a június 9-ei voksoláson az élen szavazategyenlőség alakult ki.

Rákosné Vida Anikó Máriát választották polgármesternek Belsősárdon

Két független jelölt közül Rákosné Vida Anikó Máriát választották meg polgármesternek a zalai Belsősárdon – tájékoztatta vasárnap a rédicsi közös önkormányzati hivatalhoz tartozó település aljegyzője az MTI-t.

Pálfiné Kovács Eszter elmondta: a szavazategyenlőség miatt kiírt időközi választáson ugyanaz a két jelölt indult, mint júniusban. Rákosné Vida Anikó Mária 75 voksot kapott, Vida József – aki a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint 1998 óta irányította a kistelepülést – 68 szavazatot gyűjtött. A szavazáson 145-en vettek részt, ketten érvénytelenül voksoltak.

Belsősárdon júniusban a települési névjegyzékben 108 választópolgár szerepelt, közülük akkor 100-an szavaztak, és mindkét jelölt 50-50 voksot nyert el. Az NVI adatai alapján a település választókorú lakóinak létszáma szerdán 116 volt, a számuk vasárnapra 155-re emelkedett.

Seszták Ottó lett Sajóivánka polgármestere

A független Seszták Ottót választották meg a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Sajóivánka polgármesterének, miután a vasárnapi időközi választáson megelőzte egyetlen ellenfelét.

A Nemzeti Választási Iroda honlapján közölt adatok szerint Seszták Ottó 211, míg a szintén függetlenként induló Mándoki Angelika 178 voksot gyűjtött össze. Az időközi polgármester-választáson a névjegyzékben szereplő 520 választópolgár közül 389-en szavaztak, mindenki érvényesen.

A településen az időközi választást azért írták ki, mert a júniusi önkormányzati választáson szavazategyenlőség alakult ki kettejük között, mindketten 182-182 voksot kapta. Az akkor független indulóként 8 szavazatot összegyűjtő Zsirka Gyula az időközi választáson nem indult újra.