Orbán Viktor Ukrajnában

Defektet kapott Orbán Viktor Ukrajnába tartó konvoja, a hazaútra szendvicset csomagoltak neki

Ország

Hétfőn átvette az unió soros elnökségét hazánk nevében Orbán Viktor, aki még aznap Ukrajnába is utazott. Az út azonban nem volt zökkenőmentes.

A Blikk úgy tudja, hétfőn Brüsszelből Debrecenbe repült a miniszterelnök, ott ült át a konvoja egyik autójába és indultak el a beregsurányi határátkelő, onnan pedig szép lassan Kijev felé.

A lap szerint részben azért is haladtak lassan, mert Kijevbe autópálya helyett többnyire rossz minőségű út vezet, ráadásul az egyik autó defektet is kapott. A konvoj félreállt, és kereket cseréltek, így a tervezettnél fél órával tovább maradt a delegáció Ukrajnában – írja az RTL.

Orbán Viktor Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel folytatott tárgyalása után szinte azonnal elindult haza, az útra szendvicset csomagoltak, amit az autóban evett meg a miniszterelnök.

Orbán Viktor: béke akkor lesz, ha valaki megcsinálja

Pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában a miniszterelnök a békéről beszélt, ami szerinte csak akkor lesz, “ha valaki megcsinálja”. Hangsúlyozta, Magyarországnak soros elnökként nincs arra mandátuma, hogy az Európai Unió nevében tárgyaljon, “eszembe se jut” – írja az MTI.

A kormányfő azt mondta: fel tudja viszont tárni a helyzetet, hogy melyik fél meddig tud elmenni, és ha ezt feltárta, akkor utána a 27 európai uniós tagállam vezetője döntést hozhat, azt követően pedig az arra feljogosítottak fognak majd tárgyalni. De ez még nagyon messze van, a békéhez vezető útnak csak az első lépéseit tudjuk megtenni – fogalmazott.

Eddig meg nem erősített információk szerint ma Orbán Viktor Oroszországba utazik, ahol Vlagyimir Putyin elnökkel fog egyeztetni.

Fotó: Facebook/Orbán Viktor