Orbán Viktor szakmunkások

Dr. Orbán Viktor: “Mi, szakmunkások mindig újra és újra nekimegyünk a problémáknak”

Ország

A kormány folyamatosan megújítja a szakképzést, évek óta nő a szakképzésbe jelentkezők száma és javulnak a tanulmányi eredményeik is – jelentette ki a miniszterelnök hétfőn, a 16. Szakma Sztár Fesztivált megnyitó beszédében Budapesten.

Orbán Viktor a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara rendezvényén hangsúlyozta: minden tíz általános iskolát befejező tanulóból hat a szakképzésben folytatja tanulmányait, a legnépszerűbb iskolatípus pedig a technikum.

Az ország vezetése is egy szakma, így több közös tulajdonság is van egy miniszterelnökben és a szakképzésben részt vevő oktatókban, diákokban – mondta a kormányfő a Szakma Sztár nevű, szakképzés népszerűsítését célzó rendezvény megnyitóján. Négy ilyen jellemvonást sorolt fel, amelyek szerinte a közös pontok, egyben a siker kulcsai is: kíváncsiság, kreativitás, kitartás – hiszen

“mi, szakmunkások mindig újra és újra nekimegyünk annak a problémának, ami nem adja magát könnyen vagy olcsón – és együttműködés”.

“Krisztus urunk is egy szakmunkás, egy ács volt, ez aligha véletlen”. Hogy miért nem lehet véletlen, azt ugyan nem mondta el, de minden ácstanulmányok iránt érdeklődőt biztosított arról, hogy érdemes ebben az irányban gondolkodni – egészítette ki a hvg.hu az MTI beszámolóját.

Hozzátette: a duális képzés bevezetése is hasznosnak bizonyult, mind a vállalkozások, mind pedig az ország összteljesítménye, a gazdasági növekedés szempontjából. A jelentkezők számának növekedése és a javuló tanulmányi eredmények pedig azt mutatják, hogy a tanulók és családjaik számára is bevált az új rendszer – mondta.

Közölte azt is: aki tovább akar lépni, az a technikusi szakképzettséggel együtt szerezhet középvezetői ismereteket is. Fontos és nagy eredménye a szakképzés rendszerének, hogy az ötéves képzésben végzettek jelentős előnyt élveznek a szakirányú felsőoktatási továbbtanulás esetén – emelte ki. A kormányfő a diákoknak azt üzente: a siker kulcsa a kíváncsiság, a kreativitás, a kitartás és az együttműködés.

Elmondta, bár a magyar közéletben szokás leminősíteni és szapulni az iskolákat és az iskolarendszert – ami persze lehetne jobb is, és van is még mit javítani rajta -, de alábecsülni sem szabad.

Hangsúlyozta: a magyar diákok sikere itthon és a nemzetközi mezőnyben egyben a magyar oktatás dicsérete is, ebben pedig külön elismerés illeti a tanáraikat, akik időt és fáradtságot nem kímélve egyengetik diákjaik útját. Csak akkor boldogul Magyarország, hogyha itt mindenki dolgozik és mindenki jól dolgozik – hangoztatta a miniszterelnök.

A diáknak azt üzente: nem kell elmenniük, hiszen itthon a Kárpát-medencében együtt vannak jelen a nyugati és keleti cégek a hazai, a magyar vállalkozásokkal.

A magyar szaktudással, szervezőképességgel és akarattal képesek vagyunk olyan országot építeni, ahol jó és önöknek is jó lesz élni, dolgozni, családot alapítani és gyerekeket nevelni – fogalmazott Orbán Viktor.

Hozzátette: ha körülnéznek a nagyvilágban – ami jó dolog – mindig érdemes hazajönni. “Csak itt vagy otthon, csak ez a te hazád” – mondta. Kiemelte: itt kell boldogulni, csak itt van magyar jövő.

Orbán Viktor köszönetet mondott minden, a magyar szakképzésben tiszta szívvel és odaadóan dolgozó pedagógus, mentor, szakértő munkatárs áldozatos munkájáért. Sok sikert kívánt a szakképzésben tanulóknak, tanáraiknak és családjaiknak.

(MTI)