Orbán Viktor miniszterelnök

Orbán alig találta a szavakat, amikor Ukrajna NATO-tagsága szóba került – nem volt ez mindig így

Európa Ország

“What?” – vagyis magyarul: “Mi?” – ennyit sikerült reagálnia Orbán Viktor Twitter oldalán Jens Stoltenberg pénteki kijelentéseire, amelyek Ukrajna és a NATO közeledésére utalnak.

A NATO-főtitkár ugyanis ismertette, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök részt vesz a NATO júliusi csúcstalálkozóján Vilniusban.

Jens Stoltenberg a németországi Ramstein amerikai légi támaszponton az Ukrajna önvédelmét támogató országok tanácskozása előtt tett nyilatkozatában ismertette, hogy előző napi kijevi látogatásán meghívta Volodomir Zelenszkijt a júliusi NATO-csúcsra, és az ukrán elnök el is fogadta a meghívást.

Hangsúlyozta: a szövetség valamennyi tagja “beleegyezett, hogy Ukrajna a NATO tagja lesz”. Azonban egyelőre arra kell törekedni, hogy Ukrajna érvényesíthesse az önvédelemhez fűződő jogát az orosz támadás elleni védekezésben.

 

Mint mondta, a vilniusi csúcstalálkozón a szövetség tagjainak meg kell erősíteniük elkötelezettségüket az iránt, hogy “ameddig csak szükséges, jelentős katonai támogatással segítik Ukrajnát” annak érdekében, hogy megmaradjon szuverén, független európai nemzetként.
A NATO-tagországok állam-, illetve kormányfőinek a litván fővárosban arról is dönteniük kell, hogy egy több évre szóló programmal segítik Ukrajnát az átállásban a szovjet időkből származó fegyverekről, szabványokról és doktrínákról a NATO szabványaira és doktrínáira, és a szövetség és Ukrajna fegyveres erői közötti együttműködési képesség, interoperabilitás biztosításában – mondta Jens Stoltenberg.

Amikor még Orbán is Ukrajna mellett állt

A Telex bányászott elő egy 2008-as, Orbán Viktor által írt levelet, amely Oroszország Grúziában végrehajtott katonai agressziójával kapcsolatos. A levelet Grúzia, Ukrajna, Lengyelország és a három balti ország vezetői is megkapták.

A KDNP honlapján ma is elérhető  szöveg, szerint a Fidesz haladéktalanul és feltétel nélkül sürgette az orosz csapatok kivonását az országból.

A korabeli tudósításból szerint:

„a Fidesz külügyi kabinetvezetője azt mondta, hogy levelében Orbán Viktor arra is utalt, hogy Grúziát és Ukrajnát minél előbb fel kellene venni a NATO tagjai közé.”

A cikkben van még, hogy a Fidesz felkéri Gyurcsány Ferencet és kormányát, hogy vizsgálja felül a különutas Oroszország-politikáját, mert a magyar kormány nem akadályozhatja tovább az EU és NATO egységes fellépését.