Sanna Marin

Csak a Mi Hazánk képviselői szavaztak nemmel Finnország NATO-tagságára – Sanna Marin köszönetet mondott a magyar parlamentnek

Ország

Hozzájárult az Országgyűlés Finnországnak az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez (NATO) történő csatlakozásához – számolt be az MTI.

A képviselők 182 igen és 6 nem szavazat mellett hagyták jóvá a csatlakozási jegyzőkönyv kihirdetéséről szóló törvényt.

Nemmel a Mi Hazánk Mozgalom hat képviselője voksolt, név szerint:

Apáti István,
Dócs Dávid,
Dúró Dóra,
Novák Előd,
Szabadi István,
Toroczkai László.

A Mi Hazánk azért félt a NATO északi bővítésétől, mert szerintük ez “provokáció” Oroszországgal szemben.

Az összes többi jelenlévő képviselő Orbán Viktorral egyetemben igennel szavazott, beleértve a hajdú-bihariakat is:

Bodó Sándor, Kósa Lajos, Pósán László, Tiba István, Tasó László és Vitányi István a Fidesz színeiben; és Varga Zoltán a DK képviseletében.

Az eddig semleges észak-európai állam az orosz-ukrán-háború kitörését követően kérte felvételét a katonai szövetséghez. Finnország akkor válik taggá, amikor a csatlakozási okiratát letétbe helyezi az Amerikai Egyesült Államok Kormányánál.

Sanna Marin finn miniszterelnök Twitteren így reagált a döntésre:

„Köszönjük a világos számokkal alátámasztott döntést. Finnország és Svédország NATO-tagsága erősíti az egész szövetség biztonságát. Mindannyiunk érdeke, hogy Svédország is NATO-taggá váljon a vilniusi csúcstalálkozó előtt”

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter 2022. július 14-én nyújtotta be a csatlakozás ratifikálásáról szóló törvényjavaslatot, amelynek általános vitáját idén márciusban kezdte el az Országgyűlés.

Sztáray Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikáért és energiabiztonságért felelős államtitkára az általános vitában azt mondta, a magyar kormány szerint a NATO bővítése jelentős lépés az euroatlanti térség biztonságának növelése felé. Olyan országok kívánnak csatlakozni, amelyek minden tekintetben megfelelnek a követelményeknek, ütőképes, a NATO-tagállamok hadseregeivel együttműködésre képes fegyveres erőkkel rendelkeznek, és osztják a NATO-tagállamok demokratikus értékeit – értékelt az államtitkár.

Kitért arra is, hogy a két ország részéről gyakran éri Magyarországot olyan kritika, amely megalapozatlan és igazságtalan.