Koronavírus-teszt Debrecenben

6,418 millió a beoltottak, 12 307 az új koronavírus-fertőzöttek száma, a múlt héten elhunyt 48 beteg

Ország

A koronavírus ellen beoltottak száma 6 417 738, közülük 6 203 972-en a második, 3 896 501-en a harmadik, 340 651-en pedig már a negyedik oltásukat is megkapták – közölte a múlt heti összesített adatokat szerdán a koronavirus.gov.hu.

A kormányzati portálon azt írták: az előző héten 12 307 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta 2 082 750-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma.

Meghalt a múlt héten 48, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 47 457-re emelkedett.

A gyógyultak száma 2 001 729, az aktív fertőzötteké 33 564.

Jelenleg 923 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 14-en vannak lélegeztetőgépen.

Hatósági házi karanténban 1834-en vannak.

Azt írták, hogy Magyarországon a járvány jelenleg mérsékelten zajlik, ami a magas átoltottságnak is köszönhető; az aktív fertőzöttek száma az elmúlt hetekhez viszonyítva tovább csökkent.

Hangsúlyozták: a vírus továbbra is a beoltatlanokat veszélyezteti a legjobban, ezért őket továbbra is az oltás felvételére kérik.

A megerősítő oltás mindenkinek ajánlott, aki négy hónapnál régebben kapta meg az előző oltását – olvasható az oldalon.

Kiemelték, hogy a kormány továbbra is biztosítja az oltás lehetőségét. Az oltás továbbra is kérhető a háziorvostól, házi gyermekorvostól, valamint beadatható a kórházi oltópontokon, ahová péntekenként időpontfoglalással és a nélkül is lehet menni.

Már felvehető a megerősítő oltás az új típusú, omikron elleni Pfizer vakcinával is. Az oltóanyag egyadagos és kizárólag emlékeztető oltásra kapott uniós engedélyt. A megerősítő oltás a pénteki oltási napokon időpontfoglalás nélkül is felvehető – tájékoztattak.

A kormány és az operatív törzs folyamatosan elemzi a járványhelyzetet, és ha szükséges, további intézkedéseket hoz – írták a koronavirus.gov.hu oldalon.

(MTI)